Recordoverslag voor Rotterdamse haven

Een vrachtschip in de haven van Rotterdam. ©ANP

De concurrent van de Antwerpse haven profiteert van de brexitvrees.

De Rotterdamse haven heeft in de eerste drie maanden van het jaar een recordhoeveelheid goederen overgeslagen. Het ging vooral om containers en brandstoffen. De hoeveelheden minerale olieproducten, ijzererts en schroot namen dan weer af.

In totaal werd 123,9 miljoen ton aan goederen overgeslagen in het eerste kwartaal in de grootste haven van Europa en de belangrijkste concurrent van Port of Antwerp. Dat was een stijging van 5,1 procent ten opzichte van de 117,8 miljoen ton uit dezelfde periode vorig jaar. Topman Allard Castelein van het Havenbedrijf Rotterdam spreekt van een 'uitstekend' begin van het jaar. Toch verwacht hij over het hele jaar slechts een lichte groei.

Brexit

De haven profiteerde onder meer van de vrees van bedrijven voor een harde brexit, waardoor ze meer voorraden aanlegden. Het goederenverkeer aan de VK-gelinkte terminals is daardoor in het eerste kwartaal met ruim 10 procent toegenomen. De stijging deed zich vooral voor in maart.

+5,1 procent
Rotterdam
De goederenoverslag in de haven van Rotterdam lag in het eerste kwartaal 5,1 procent boven het niveau van een jaar eerder.

Castelein is tevreden dat Rotterdam belangrijker wordt als knooppunt voor het vervoer van containers en vloeibaar gemaakt gas (lng). De containeroverslag (teu) nam toe met 7,3 procent. De overslag van lng steeg met 143 procent naar een nog altijd bescheiden 1,8 miljoen ton.

De afname van minerale olieproducten is vooral te wijten aan minder handel in stookolie. De lagere staalproductie in Duitsland leidde in de Rotterdamse haven tot minder overslag van ijzererts. De lage kolenprijs zorgde er juist voor dat daar meer van werd ingekocht en dat de voorraad werd opgebouwd.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud