Regering eist deze week klaarheid van CEO Bpost

De stoel van Jean-Paul Van Avermaet wankelt door onderzoeken naar kartelvorming in de Belgische beveiligingssector. ©BELGA

Bpost-CEO Jean-Paul Van Avermaet moet deze week al duidelijkheid scheppen over zijn situatie en over de vraag of hij naar Noord-Amerika kan afreizen.

Dat heeft de federale postminister Philippe De Backer (Open VLD) dinsdag in de bevoegde Kamercommissie verklaard.

Jean-Paul Van Avermaet wordt genoemd in een onderzoek rond kartelvorming in de bewakingssector, waar hij voordien actief was. De Belgische Mededingingsautoriteit (BMA) en het Amerikaanse ministerie van Justitie onderzoeken of de drie grote beveiligingsfirma's G4S, Securitas en Seris geheime prijsafspraken maakten bij grote opdrachten.

Van Avermaet was destijds verantwoordelijk voor België bij 4GS. Het Amerikaanse onderzoek kan grote gevolgen hebben voor Van Avermaet en zijn bedrijf. Mogelijk kan hij niet naar de Verenigde Staten afreizen, omdat hij riskeert er te worden opgepakt voor ondervraging.

Autonoom

Minister De Backer herhaalde dinsdag in de Kamer zijn principes rond autonome overheidsbedrijven. Het is aan de raad van bestuur om zijn verantwoordelijkheid te nemen. Hij is niet ingelicht over onderzoeken in België en de Verenigde Staten tegen Van Avermaet, voor wie het vermoeden van onschuld geldt, merkte De Backer op.

De CEO moet 'transparantie' scheppen voor de raad van bestuur. Zo is hem gevraagd schriftelijk te bevestigen of hij naar alle filialen van de groep kan reizen, waaronder de Amerikaanse dochter Radial. Het spreekt voor de minister voor zich dat de topman van een bedrijf zoals Bpost in staat is overal naartoe te reizen om er contacten te onderhouden en deals te sluiten, 'onder andere in Noord-Amerika'.

Maandag benoemde Bpost de Amerikaan Ilias Simpson, een gedecoreerde veteraan van de Amerikaanse luchtmacht, tot nieuwe directeur van Radial. Simpson vervangt Henri de Romrée, die recent aankondigde Bpost te verlaten. Volgens het bedrijf gebeurt dat om familiale redenen. Maar naar verluidt verloor de Romrée het vertrouwen in de CEO van Bpost.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud