Sombere prognose haalt Bpost onderuit

©REUTERS

Het postbedrijf stevent af op de slechtste beursdag sinds de beursgang, nu er zelfs inclusief de Amerikaanse overname dit jaar geen winstgroei in zit.

Beleggers waren niet opgezet met de jaarcijfers die Bpost-CEO Koen van Gerven dinsdag nabeurs de wereld instuurde. Na een half uur stond het aandeel   al ruim 18 procent lager. Het is de grootste koersval van Bpost sinds de beursgang in 2013. Van Gerven vreest dat de verdere daling van de brievenpost de winst dit jaar onder druk zal zetten.

Bpost boekte vorig jaar een brutobedrijfswinst van 598 miljoen euro, maar door de verwachte daling van de brievenpost met 7 procent denkt Van Gerven dat die winst in het beste geval gelijk blijft in 2018. In het slechtste geval is er een daling tot 560 miljoen euro. Analisten hadden gerekend op 648 miljoen euro. 

Bpost had in het vierde kwartaal af te rekenen met een daling van de klassieke brievenpost met ruim 8 procent.

Lijken bij Radial

Van Gerven kondigde bovendien aan dat er problemen zijn met het vorig jaar overgenomen Radial. Hij betaalde 700 miljoen euro voor het Amerikaanse e-commercebedrijf - de grootste overname ooit van Bpost - maar nu blijkt dat er enkele lijken uit de kast zijn gevallen. Het zorgverzekeringsplan van de 6.700 werknemers blijkt veel duurder dan verwacht en Radial blijkt ook wat problemen te hebben om klanten te houden. De productiviteit moet er omhoog, zei Van Gerven in een gesprek met De Tijd.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content