Spontane Waalse stakingen teisteren Bpost

Een stakingspiket bij Bpost in Fleurus op 8 november. ©Photo News

Bij Bpost breken spontane stakingen uit in Wallonië, een dag voor het cruciale vakbondsoverleg op nationaal niveau.

Bij Bpost  worden sinds dinsdagnacht verschillende distributiecentra in Wallonië geblokkeerd. Volgens de christelijke vakbond CSC-Transcom was er geen marsorder voor de acties, maar gaat het om spontane stakingen en blokkades van lokale personeelsleden, die tot verschillende vakbonden behoren.

Volgens de bonden zijn er stakersposten of gesloten kantoren in Charleroi, Bergen, Zinnik, Mont-Saint-Guibert, Boussu, Dour, Doornik, Andenne, Jumet, Awans, Borgworm, Villers-le-Bouillet, en deels in Wezet. Ook Anderlecht, in het Brusselse, wordt getroffen.

'Er moet geld op tafel komen, de werkomstandigheden moeten beter en we willen werkzekerheid', klinkt het aan de gesloten deuren, waar ook geklaagd wordt over het gebrek aan informatie over het maandagavond gesloten voorakkoord tussen de directie en de vakbondsonderhandelaars op nationaal niveau.

Zalando

De RTBF meldde op basis van vakbondsbronnen dat de staking in het sorteercentrum van Awans (Luik) een nieuw contract met de pakjesgigant Zalando en 16 bijbehorende jobs in gevaar dreigt te brengen.

'We hebben aanvaard om enkele vrachtwagens te laten passeren, zodat de retours van Zalando behandeld kunnen worden. Zo brengen we dit project, dat jobs oplevert, niet in gevaar', zegt lokaal CSC-vakbondsman Michel Mazy.

Bpost spreekt van 'fake news'. Er is volgens de woordvoerster geen sprake van een nieuw contract dat op het spel zou staan. Wel is de vakbonden duidelijk gemaakt dat Bpost de retourzendingen van Zalando elders in Luik zou verwerken als Awans geblokkeerd blijft. 

De acties in Franstalig België zetten druk op het nationale overleg tussen de drie grote vakbondsfamilies, dat voor morgen gepland staat. Ze zullen dan beslissen of ze een nieuwe gecoördineerde staking uitroepen, na de vijfdaagse staking tussen 7 en 12 november.

Tussen twee vuren

De vakbondsleiders zitten tussen twee vuren. Ze hebben maandagavond met de directie een voorakkoord gesloten over de werkomstandigheden. Maar toen na intern overleg bleek dat de deal een onvoldoende kreeg bij de achterban, wou niemand van de vakbondsonderhandelaars het voorakkoord nog openlijk verdedigen.

Mogelijk werd gehoopt dat woensdag de negatieve stemming bij het personeel zou bedaren, maar dat draait vooral in Wallonië anders uit.

Bpost-CEO Koen Van Gerven zet de deur open voor aanpassingen aan het voorakkoord, maar stelt wel als eis dat de stakingen opgeschort blijven. 'We vinden het belangrijk dat we de dienstverlening kunnen blijven garanderen voor de klanten en de burger, ook tijdens de sociale dialoog', zei hij dinsdagavond.

Retailers kampen intussen nog altijd met vertraagde leveringen en morrende klanten, omdat de vorige week opgelopen achterstand nog niet weggewerkt is. Coolblue, een van de webwinkels die tijdelijk naar PostNL overschakelden voor de levering van pakketjes, rekent vanaf zondag weer op Bpost.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud