Stakers saboteren opnieuw treinverkeer

(archiefbeeld) ©BELGA

Tijdens de provinciale spoorstaking van de socialistische vakbond werd er opnieuw spoorinfrastructuur gesaboteerd. De hinder van de staking in Vlaanderen is tijdens de ochtendspits beperkt.

In de regio Luik en Aarlen rijdt maandagochtend geen enkele trein. De ACOD heeft in de omgeving van Luik en in Aarlen verschillende stakingsposten geïnstalleerd, evenals in Ronet (provincie Namen). Ook de seinposten van Visé (Wezet) en Flémalle zijn gesloten sinds zondagavond. In Luik-Verviers staakt ook de busmaatschappij TEC.

In Vlaanderen zou de staking minder hard gevoeld worden door de reiziger. 'Daar zijn het vooral de conducteurs die het werk hier en daar neerleggen', aldus een NMBS-woordvoerder. Volgens de spoornetbeheerder Infrabel zijn er wel enkele treinen tussen Leuven en Brussel die uit Luik komen, afgeschaft.

Levensgevaarlijke situaties

Infrabel betreurt ook dat er, net als bij de vorige actiedag, levensgevaarlijke situaties zijn ontstaan tijdens de staking. Tijdens de nacht van zondag op maandag werden twee daden van sabotage vastgesteld, meldt Infrabel, zonder details vrij te geven. De spoornetbeheerder gaat klacht indienen tegen onbekenden.

Infrabel klaagt ook het gedrag van andere stakers aan. 'De stakers lopen niet meer op de sporen, maar gooien vanop de perrons fakkels en toortsen op de sporen. Daardoor moet het treinverkeer iedere keer worden onderbroken en moeten de bestuurders uiterst alert zijn', zegt Infrabel-woordvoerder Frédéric Petit.

Galant

De acties van de socialistische vakbond zijn een protest tegen het beleid van minister van Mobiliteit Jacqueline Galant (MR) en tegen het moeizame overleg bij het spoor.

Vandaag wordt actie gevoerd in de provincies Oost- en West-Vlaanderen, Luxemburg, Luik, Namen en een deel van Waals-Brabant.

Dinsdag staan er acties op het programma in Antwerpen, Limburg, Vlaams-Brabant, Henegouwen en de rest van Waals-Brabant.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud