Advertentie

Topjurist Tirez moet Bpost in veilig water loodsen

Dirk Tirez.

De raad van bestuur van Bpost heeft juridisch directeur Dirk Tirez aangesteld als interim-CEO. Tirez houdt de stoel warm voor de nieuwe CEO, naar wie de zoektocht begint.

Bpost heeft opnieuw een CEO. De raad van bestuur heeft dinsdagavond Dirk Tirez gekozen als tijdelijk opvolger van de zondag ontslagen Jean-Paul Van Avermaet. Tegelijk stelde de raad van bestuur de headhunter Korn Ferry aan om op zoek te gaan naar een echte CEO. Omdat die zoektocht makkelijk maanden in beslag nemen, moet een interim-CEO de zaken voorlopig bestieren.

Tirez maakte duidelijk dat hij geen ambitie heeft om de definitieve CEO te worden.

Dirk Tirez (56) werkt al sinds 2003 bij het beursgenoteerde postbedrijf en zetelt sinds 2017 in het directiecomité. Als chief legal officer heeft hij goede contacten met zowel de raad van bestuur als de federale regering. Bovendien maakte Tirez duidelijk dat hij geen ambitie heeft om de definitieve CEO te worden.

De jurist kreeg daarom de voorkeur boven Kathleen Van Beveren, directeur van de pakjesafdeling van Bpost in Europa en Azië. De gedreven manager werkt al sinds 2007 bij Bpost, maar zetelt pas een dik jaar in het directiecomité. Van Beveren zou wel op de topjob van CEO azen. Maar de titel van interim-CEO zou die race bemoeilijken. Mocht Van Beveren geen CEO worden, zou ze als interim-CEO met hangende pootjes moeten terugkeren naar haar oude functie. In Van Beverens nadeel speelde ook dat haar tijdelijke promotie een leemte zou doen ontstaan in de cruciale pakjesafdeling.

Rust

Dirk Tirez krijgt als belangrijkste taak de rust bij Bpost terug te brengen. Het bedrijf kende enkele zeer woelige maanden door de aanhoudende onzekerheid rond topman Jean-Paul Van Avermaet. Op vraag van de federale regering, die 51 procent van Bpost bezit, zette de raad van bestuur hem zondagavond aan de deur. De druk op Van Avermaet was onhoudbaar geworden door de magere jaarresultaten, de crash van de beurskoers, de uitstroom van ontevreden topmanagers en de mogelijke betrokkenheid in een kartelzaak bij zijn oud-werkgever G4S.

De verdeelde raad van bestuur slaagde er zondag evenwel niet in die tijdelijke CEO meteen aan te duiden. Terwijl de vertegenwoordigers van de overheid pleitten voor een interne oplossing, ijverden enkele onafhankelijke bestuurders voor een buitenlandse kandidaat. Uiteindelijk werd besloten dat de aangeslagen voorzitter François Cornelis enkele dagen de honneurs zou waarnemen in afwachting van de aanduiding van een interim-CEO dinsdag.

Federaal minister van Overheidsbedrijven Petra De Sutter (Groen) maakte maandag duidelijk dat Bpost 'heel snel' een nieuwe CEO nodig had. De regering verkoos naar verluidt een interim-CEO uit België die zo snel mogelijk aan de slag kan, maar schoof daarbij geen naam naar voor.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud