Topvrouw TNT Express stapt op

Marie-Christine Lombard - foto Marcel Antonisse

Niet geheel onverwacht verlaat de CEO van TNT Express het bedrijf. UPS wil zoals bekend het Nederlandse koerierbedrijf overnemen, maar de EU-Commissie doet moeilijk zodat de operatie ten vroegste begin 2013 kan afgerond worden.

Marie-Christine Lombard heeft ontslag genomen als CEO van TNT Express. Ze vertrekt eind deze week en wordt dan tijdelijk opgevolgd door Bernard Bot, de huidige financieel directeur. Lombard gaat weg om elders haar carrière verder te zetten, zo luidt het.

'Haar vertrek heeft geen invloed op de plannen van TNT om scheep te gaan met UPS', zo laat het Nederlandse koerierbedrijf weten in een mededeling. 'Onze business draait goed en wordt uitstekend geleid door een ervaren directieteam.'

De overname van 5,16 miljard euro of 9,50 euro per aandeel door UPS zal niet rond zijn voor het eerste kwartaal van 2013, zo liet UPS al weten op 5 september, omdat de Europese Commissie een uitgebreid antikartelonderzoek wil voeren.

'Een verrassing is het vertrek van Lombard niet, maar het is geen goede zaak', vindt Beat Keiser, analist bij Crédit Agricole in Zürich. 'Bernard Bot heeft nooit een operationele taak gehad en was vroeger consultant, een echt geschikte kandidaat is hij dus niet'.

Eerder meldde de Wall Street Journal dat Europa ernstige twijfels heeft over de deal. Brussel zou vrezen dat de combinatie een te groot aandeel in de markt krijgt, wat de concurrentie hindert. De krant baseert zich op mensen die bij de onderhandelingen betrokken zijn.

De Commissie en UPS zouden van mening verschillen over de markt waarin de pakketbezorgers actief zijn. Europa zou een strenge definitie gebruiken, waardoor de totale markt kleiner wordt en het aandeel van UPS en TNT daarin groter.

Na een fusie zou alleen DHL overblijven als serieuze concurrent, vindt de commissie. UPS is het daar niet mee eens. Volgens het bedrijf zijn er ongeveer 13.000 koeriers in Europa. Het is zo dat de grote vier FedEx, TNT, UPS en DHL samen nauwelijks 60 procent van de markt hebben.

De eurocommissaris voor Concurrentie, de Spanjaard Joaquín Almunia, zei vrijdag dat hij nog niet heeft besloten of hij bezwaar tegen de overname maakt. Een onderzoek naar de gevolgen van de overname is met 10 werkdagen verlengd.

TNT Express sloot vrijdag op de beurs van Amsterdam 3,6 procent lager op 8,42 euro na het nieuws. Momenteel verliest het opnieuw 3 procent. Daarmee staat het aandeel nu 1,3 euro onder het bod van de Amerikaanse pakjesreus UPS.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud