Advertentie

Torenhoog dividendrendement Bpost voorspelt weinig goeds

Bpost-CEO Koen Van Gerven. ©Jonas Lampens

Door de koersval van Bpost stijgt het brutodividendrendement van het aandeel naar 14 procent. Dat betekent dat de markt uitgaat van een forse dividendverlaging.

Bpost  krijgt dinsdag na een waarschuwing over 2019 een klap van circa 20 procent tot circa 9 euro. Op basis van het over het boekjaar 2018 verwachte brutodividend van 1,31 euro, geeft dat een dividendrendement van 14 procent bruto. Zo'n abnormaal hoog rendement wijst erop dat de markt uitgaat van een forse dividendknip volgend jaar. Donderdag wordt nog 1,25 euro interimdividend geknipt van de koers, maar de komende jaren dreigt Sinterklaas minder gul te zijn. Dat is ook slecht nieuws voor de begroting. Momenteel levert het dividend van Bpost Vadertje Staat 131 miljoen euro op.

©Mediafin

'De huidige winstprognoses voor 2019 en 2020 rechtvaardigen niet langer een dividend van 1,31 euro per jaar', zegt KBC Securities-analist Ruben Devos. Ook Berenberg twijfelt aan de houdbaarheid van het dividend. Het beurshuis verwacht dat de bedrijfswinst volgend jaar 55 miljoen euro of 15 procent lager zal liggen dan de analistenconsensus. De markt drukte eerder al haar bezorgdheid uit over het dividend. Op 2 juli bijvoorbeeld bereikte het dividendrendement van Bpost voor het eerst 10 procent. Een dubbelcijferig rendement is een duidelijk knipperlicht dat een dividend niet houdbaar is.

Een 'normaal' dividendrendement voor een postbedrijf is ongeveer 5 procent. Dat was alleszins het rendement begin dit jaar toen het aandeel nog piekte op 28,3 euro en er nog geen sprake was van problemen bij het overgenomen Amerikaanse bedrijf Radial. De Belgische postgroep genoot toen van een 'bond proxy'-status. Beleggers zagen met andere woorden in de groep een alternatief voor een obligatie.

Ook bij brouwer AB InBev zagen we een torenhoog dividendrendement als een goede indicator fungeren. Op 23 oktober piekte het dividendrendement van de brouwer op 5 procent, dubbel zo hoog als normaal voor een drankenproducent. Op 26 oktober kondigde de brouwer dividend een dividendhalvering aan.

©Mediafin

Een abnormaal couponrendement zien we ook bij de specialist in winkelpanden Qrf . Op 22 november ging het rendement voor het eerst boven 10 procent, bijna dubbel zo hoog als begin dit jaar. Qrf heeft door de malaise in het winkelvastgoed nog geen dividendprognose gegeven De markt gelooft alvast niet in het status-quo.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud