Transics bevestigt nulgroei

Een boordcomputer van Transics.

Het telematicabedrijf Transics bevestigt in zijn kwartaalupdate dat het dit jaar niet zal groeien. Dat impliceert dat de omzet in het vierde kwartaal met zowat 10 procent zal krimpen.

Transics-topman Walter Mastelinck verklaarde in september dat de telematicasector - boordcomputers en software voor grote vrachtwagens - onder de kwakkelende economie lijdt. 'In crisistijden steken transportbedrijven hun centen in de eerste plaats in brandstof, banden, onderhoud en personeel. Ze vervangen geen vrachtwagens en stellen daardoor ook de aanschaf van een nieuwe, gesofistikeerdere boordcomputer uit. Als ze al een aantal jaar met een vrachtwagen rijden, kan er nog wel een jaartje bij.'

Mastelinck verantwoordde met die uitspraak het volgens waarnemers karig overnamebod (7,5 euro per aandeel) van het biedvehikel Tavares op Transics. De topman maakt deel uit van Tavares, net als onder meer het durffonds Creafund. Tavares heeft na twee biedrondes 73,6 procent van het Ieperse bedrijf in handen en zal aan de beurswaakhond FSMA de schrapping van de beursnotering - wegens 'te duur' - vragen. Iets waar de FSMA volgens beursexperts niet zal op ingaan, wegens het te kleine aandelenpercentage.

Mastelincks verklaringen worden bevestigd in de derdekwartaalupdate. De omzet stabiliseerde op 12,6 miljoen euro (+0,8%). Een combinatie van krimp in de Benelux en Frankrijk (-8% tot 8,7 miljoen euro) en flinke groei in de 'nieuwe markten' (+26% tot 3,9 miljoen euro).

En ook voor het volledige boekjaar verwacht Transics geen groei. Het Ieperse bedrijf herhaalt dat de omzet en bedrijfskasstroom (ebitda) in lijn zullen liggen met de cijfers in 2011. Die status-quo is bovendien grotendeels te danken aan CarrierWeb, het Nederlandse bedrijf dat Transics midden 2011 overnam. De extra Nederlandse omzet zorgde in de eerste zes maanden van dit jaar in zijn eentje voor 11 procent omzetgroei.

Na negen maanden is die groei afgekalfd tot 4 procent - mede omdat CarrierWeb vorig boekjaar in de tweede jaarhelft in de boeken kwam en er dus geen Nederlandse 'bonus' meer is. En eind dit jaar zal er dus nulgroei zijn, voorspelt Transics. Dat impliceert dat de omzet in het vierde kwartaal met 10 procent zal krimpen tegenover dezelfde periode van vorig jaar.

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud