Transics-oprichter Mastelinck maakt comeback

Walter Mastelinck investeert samen met de private equitygorep KeBek in de standenbouwer Creaplan. ©Emy Elleboog

Transics-oprichter Walter Mastelinck, ooit de meest gehate man van beleggend Vlaanderen, gooit zich samen met het investeringsfonds KeBek op standplaatsen voor vakbeurzen.

Slechts een goed jaar nadat hij definitief was gestopt als topman bij Transics, maakt de 53-jarige Deinzenaar zijn comeback in het Belgische bedrijfsleven. Mastelinck en KeBek nemen elk een derde over van de Oost-Vlaamse standenbouwer Creaplan. Mastelinck wordt de nieuwe CEO van Creaplan. Hoeveel Mastelinck en KeBek investeren is niet bekend.

Creaplan, dat begin jaren 90 werd opgericht door het ondernemerskoppel Ann Vancoillie en Dirk Deleu, is geen al te bekende naam bij het grote publiek. Maar wellicht bent u meer vertrouwd met Creaplan dan u zou denken. De standplaatsen van de ramenproducent Velux of van de autofabrikant Hyundai, die duizenden bezoekers trekken op beurzen als Batibouw en het Autosalon, werden ontworpen en gebouwd door Creaplan. 

Het duo Vancoillie – Deleu, trouwens kennissen van Mastelinck, verkoopt deels zijn belang in Creaplan om beter te kunnen focussen op hun andere onderneming, Aluvision. Die groep is wereldwijd actief als leverancier van aluminium systemen en ledoplossingen voor professionele standbouwers.

Als nieuwe CEO moet Mastelinck de groei bij Creaplan aanzwengelen. De standbouwer was vorig jaar goed voor een nettowinst van dik 500.000 euro, op een omzet van iets meer dan 8,5 miljoen.

‘De voorbije vier jaar lag het groeitempo wat lager, net omdat het management zich niet op één bedrijf kon toeleggen’, geeft Mastelinck mee. ‘Er was bij wijze van spreken geen tijd meer om nieuwe opportuniteiten te ontdekken. En die zijn er wel degelijk. Creaplan is marktleider in België, met een sterke klantenbasis. Iedereen heeft tegenwoordig de mond vol van virtual reality. Maar tegelijk merk je dat professioneel gebouwde stands steeds belangrijker zijn op vakbeurzen, ze worden belangrijker als ontmoetingsplaats voor mensen die in dezelfde branche actief zijn.'

 

Ophef rond Transics

’De investering in Creaplan is een opvallende zet voor Mastelinck, die toegeeft dat dit ‘een nieuwe wereld’ is voor hem. Begin vorig jaar stopte Mastelinck als CEO van Transics, de Ieperse specialist in boordcomputers die hij zo’n 25 jaar eerder had opgericht. En de onderneming waarmee hij een viertal jaar geleden beleggend Vlaanderen deed steigeren toen hij Transics tegen 14,14 euro per aandeel had verkocht aan het Amerikaanse Wabco.

Ik begrijp de frustratie van de kleine beleggers natuurlijk wel, al zijn het uiteindelijk wel zij die de beslissing hebben genomen om in Transics te stappen.
Walter Mastelinck
Oprichter Transics en nieuwe CEO Creaplan

Een deal die bijzonder zuur smaakte voor kleine beleggers: in de aanloop naar de verkoop aan Wabco had Mastelinck, via zijn investeringsvehikel Tavares, Transics immers zelf van de beurs gehaald tegen hooguit 9,50 euro per aandeel. Waarop meteen volop werd gespeculeerd of Mastelinck toen al weet had van een nakende verkoop aan de Amerikanen.

Mastelinck blijft benadrukken dat alles toen correct is verlopen. Van het onderzoek van de Belgische toezichthouder FSMA naar de transactie heeft hij al twee jaar niets meer vernomen. ‘Ik heb Transics begin vorig jaar ook via de grote poort verlaten,’ vervolgt de ondernemer.

‘Als ik in de spiegel kijk, zie ik iemand die een groot, sterk en duurzaam bedrijf heeft opgebouwd. Maar ik begrijp de frustratie van de kleine beleggers wel, al zijn het uiteindelijk wel zij die de beslissing hebben genomen om erin te stappen. De waardering die we toen op het aandeel kleefden, was correct. Ik kan er ook niet aan doen dat de koers van het aandeel begon te slabakken na de val van de Amerikaanse bank Lehman Brothers. Grote, institutionele beleggers hadden na de crisis ook geen interesse meer voor de ‘microcap’, die Transics uiteindelijk was.’

Lege agenda

Rest de vraag waarom Mastelinck niet op zijn lauweren wilde rusten na zijn vertrek bij Transics. ‘Ik had bijna dertig jaar nagenoeg elke dag gewerkt om Transics op topniveau te brengen. Soms was het bijna vechten om enkele uren vrijaf te kunnen nemen. Het was begin vorig jaar dan ook even wennen om plots te moeten vaststellen dat je agenda helemaal leeg is. Uiteindelijk werd de goesting om te ondernemen weer te groot en ben ik beginnen rondkijken naar wat ik kon doen. Op die manier ben ik ook bij Creaplan terechtgekomen. Ik hoop dat mijn ervaring en passie van nut kunnen zijn voor het team van Creaplan.’

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud