Vakbond Bpost: 'Stop met spontane stakingen'

©BELGA

Jean-Pierre Nyns, de vakbondsonderhandelaar van ACOD Bpost, roept het postpersoneel op om met de spontane stakingen te stoppen.

'De spontane acties hebben hun werk gedaan. Het gezond verstand moet zegevieren. Geef ons de kans om weer te onderhandelen. We zijn er klaar voor', zegt Nyns.

Er braken woensdag en donderdag spontane acties uit in Franstalig België en vrijdag breidden die uit naar Vlaanderen. De vakbondsonderhandelaars op nationaal niveau roepen nu de basis op om daarmee te stoppen en het overleg met de directie weer een kans te geven. 'Alleen aan de onderhandelingstafel kunnen we vooruitgang boeken', zegt Nyns.

'Alleen in een sereen klimaat kunnen we tot een onderhandelde oplossing komen', zegt ook Marc De Mulder van de liberale bond VSOA.

Tussen twee vuren

De vakbondsleiders zitten al enkele dagen tussen twee vuren. Ze hebben maandagavond met de directie een voorakkoord gesloten over de werkomstandigheden. Maar toen na intern overleg bleek dat de deal een onvoldoende kreeg bij de achterban, wou niemand van de vakbondsonderhandelaars het voorakkoord nog openlijk verdedigen.

Er braken spontane acties uit, die achter door de bonden erkend werden. Tot een nieuwe algemene staking - zoals tussen 7 en 12 november - kwam het niet. Donderdag beslisten de drie vakbondsfamilies om niet over te gaan tot een gecoördineerde actie.

Bpost-CEO Koen Van Gerven zette de deur open voor aanpassingen aan het voorakkoord, maar stelt wel als eis dat er geen stakingen zijn. 'We vinden het belangrijk dat we de dienstverlening kunnen blijven garanderen voor de klanten en de burger, ook tijdens de sociale dialoog', zei hij.

Tijd

Volgens de bonden zal een nieuw akkoord tijd vergen. 'De problematiek van het personeel is te complex om dit snel te kunnen oplossen', zegt ACOD Post. De Mulder (VSOA): 'Er stonden in het eerste voorakkoord veel goede punten. We moeten daarop voortbouwen. We moeten op een serene manier kunnen onderhandelen om de tewerkstelling veilig te stellen en het werk weer aantrekkelijk te maken.'

Grote klanten van Bpost zetten indirect druk op het sociaal overleg. De grote webwinkel Coolblue ruilde Bpost tijdelijk in voor concurrent PostNL en wil vanaf zondag weer overschakelen op Bpost. Maar als de dienstverlening blijft haperen, blijft Coolblue nog even werken met PostNL.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud