Vakbond schiet sociaal akkoord Bpost af

©BELGA

De socialistische vakbond ACOD geeft, na beraad met de achterban, het sociaal akkoord bij Bpost een onvoldoende.

De vakbonden en de directie van Bpost sloten na lang onderhandelen op 23 november een sociaal akkoord. De deal omvatte een cao voor de periode 2019-2020, afspraken over de werkomstandigheden en een voorstel om het vertrouwen tussen het topmanagement en het personeel te herstellen. Voorafgaand werd dagenlang gestaakt bij het postbedrijf.

De socialistische vakbond ACOD wou pas definitief zijn zegen geven als de achterban zich in het akkoord kon vinden. Hij organiseerde de voorbije twee weken verschillende ledenvergaderingen. Maar de achterban gaf de voorstellen een onvoldoende, zegt ACOD-secretaris Jean-Pierre Nyns donderdagnamiddag.

Het njet van de vakbondsachterban is een nieuwe domper voor Bpost-CEO Koen Van Gerven. Analisten stellen zich steeds meer vragen bij het hoge kostenplaatje van het sociaal akkoord. Bpost kwam maandag nabeurs met een verkapte winstwaarschuwing naar buiten.

Dubbele evenwichtsoefening

Net als Van Gerven die gekneld zit tussen de beleggers en de vakbonden, zitten de vakbondsleiders geprangd tussen de onderhandelde verworvenheden en de grote onvrede bij de achterban, opgejut door uiterst links. Verscheidene vakbondsleiders vinden dat de PVDA-PTB 'politieke spelletjes' aan het spelen is.

Vooral de directievoorstellen die het vertrouwen moeten herstellen, zoals het voornemen om snel 1.000 tijdelijke werknemers aan te trekken, roepen volgens de ACOD vragen op. Nyns: 'Het vertrouwen is de jongste jaren erg ondermijnd. Er liggen goede zaken op tafel, maar het volstaat niet. Op 20 december is er opnieuw een paritair comité. Dan zullen we serieus moeten praten met de directie. Dit is nog niet afgelopen.'

Het is nog niet uitgemaakt wat de andere vakbonden zullen beslissen. De interne consultaties bij de christelijke en liberale bond zijn nog aan de gang. De Franstalige christelijke bond CSC Transcom laat wel uitschijnen dat ook zijn achterban wellicht een onvoldoende zal geven aan het akkoord.

Er komen voorlopig geen stakingen of blokkades. De ACOD wil de komende twee weken gebruiken voor verder overleg met de andere bonden, die wel verrast zijn door de ACOD-communicatie.

Nieuwe onderhandelingen?

Volgens Marc De Mulder van de liberale bond VSOA lopen de zenuwen op de werkvloer hoog op. 'Er is veel werk - wat uiteraard een goede zaak is - maar ook een gebrek aan personeel. De mensen geloven de beloftes van het management over bijkomende werkkrachten niet. De dalende beurskoers maakt de werknemers nog extra ongerust. 'Wat blijft er voor ons over?', vragen ze zich af.'

Hoe moet het nu verder? De vakbondsleiders zullen wellicht aandringen op bijkomende maatregelen, zonder het huidige akkoord als basistekst in vraag te stellen. 'We mogen niet alles weggooien. Bij Bpost zijn de voorwaarden ondanks alles toch een pak aantrekkelijker dan bij PostNL in Nederland', klinkt het.

'Alles hangt af van hoeveel marge de directie nog heeft', zegt De Mulder. Als er geen marge is, hebben we een probleem. Als die er wel is, dan geraken we er wel uit. Ik ben van nature positief ingesteld, dus ik hoop op het tweede.'

Bpost is een schoon bedrijf waar we voorzichtig mee moeten omspringen. Want als Bpost helemaal onderuit gaat, is er ook geen tewerkstelling meer.
Marc De Mulder
Vakbond VSOA

'We willen de tewerkstelling op zijn minst behouden, de werkomstandigheden moeten verbeteren en we moeten Bpost als bedrijf in stand houden. Het is een mooi bedrijf waar we voorzichtig mee moeten omspringen. Want als Bpost helemaal onderuit gaat, is er ook geen tewerkstelling meer.'

De directie van Bpost reageert voorlopig niet op de nieuwe ontwikkelingen aan vakbondskant.

Ook sociale onrust bij PostNL

In Nederland heeft de vakbond FNV een ultimatum gesteld aan het postbedrijf PostNL. Als de onderneming niet voor maandag 12 uur aan de eisen van de FNV voldoet, volgen er acties. De bond wil onder meer een verlaging van de werkdruk, een loonsverhoging van 5 procent, een vast contract voor uitzendkrachten die een jaar bij PostNL werken en een herstel van de pensioenopbouw.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud