Advertentie

Vlaamse subsidies voor verkeersveilige vrachtwagens

Ben Weyts. ©BELGA

Transporteurd die investeren in automatische remsystemen, extra dodehoeksensoren, enzovoort zullen tot 100.000 euro steun krijgen.

Er komt een financieel duwtje in de rug van de Vlaamse overheid voor transporteurs die investeren in verkeersveilige vrachtwagens. Dit jaar nog kunnen bedrijven tot 100.000 euro krijgen, luidt een persmededeling van Ben Weyts, Vlaams minister voor Mobiliteit.

De financiële steun van de overheid wordt wel enkel toegekend als de transporteur investeert in verkeersveilige maatregelen die verder gaan dan wettelijk vereist.

Het gaat dan om extra dodehoekdetectoren, camera's, systemen die het gebruik van een GSM blokkeren in een rijdende vrachtwagen, aslastmeters en automatische remsystemen.

Transporteurs die ervoor opteren om rijassistentiesystemen te huren, leasen of kopen - het gaat dan om alcoholslots, rijanalysesystemen en systemen om de vrachtwagen op de weg te houden - kunnen eveneens rekenen op de subsidies.

Het budget dat voor extra veiligheid is vrijgemaakt, maakt deel uit van het steunpakket van 40 miljoen euro per jaar voor de transportsector. Dat bedrag werd beloofd bij de invoering van de kilometerheffing.

Het subsidiebedrag per onderneming zal niet hoger uitvallen dan 100.000 euro, aangezien de Europese regels dit bedrag beperken. Het systeem zou vanaf midden 2017 in werking treden, maar, zo belooft de minister, het systeem werkt proactief dus alle investeringen die reeds vanaf begin 2017 werden gedaan, kunnen worden ingebracht.

Steunpakket

Het budget dat hiervoor is vrijgemaakt, maakt deel uit van het steunpakket van 40 miljoen euro per jaar voor de transportsector. Het pakket flankerende maatregelen werd beloofd bij de invoering van de kilometerheffing, geeft de woordvoerder van Weyts nog mee.

Wij juichen deze maatregel toe. Bedrijven in deze sector hebben al geen grote winstmarge. Als ze dan beslissen om bij de aankoop van een nieuwe vrachtwagen voor extra veiligheidsmaatregelen te opteren, dan kunnen ze dit steuntje zeer goed gebruiken.
Febetra
Federatie van transporteurs

Febetra, de sectorfederatie van de transporteurs, zat mee aan de onderhandelingstafel en is daar zeer tevreden met de beslissing van de Vlaamse regering. "Wij juichen deze maatregel toe. Bedrijven in deze sector hebben al geen grote winstmarge. Als ze dan beslissen om bij de aankoop van een nieuwe vrachtwagen voor extra veiligheidsmaatregelen te opteren, dan kunnen ze dit steuntje zeer goed gebruiken", zegt woordvoerster Isabelle De Maegt.

Anderzijds is het ook een positieve maatregel om de verkeersveiligheid te verbeteren. "Veel ongelukken worden veroorzaakt door een menselijke fout. Door het gebruik van technische hulpmiddelen te stimuleren, kunnen we de kans op een menselijke fout verkleinen",

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud