Advertentie

24 Belgen op salon Farnborough

De F-35 wordt voorlopig aan de grond gehouden na een brand op een testvliegtuig ©REUTERS

Het luchtvaartsalon van Farnborough gaat maandag van start met onder meer 24 Belgische bedrijven. De constructeurs kondigen er traditioneel een pak ordes aan, minister van Defensie Pieter De Crem gaat kijken welke opvolger voor de F-16 het meest geschikt is.

Meer dan twintig Belgische bedrijven nemen deel aan de lucht- en ruimtevaartbeurs van Farnborough, ten zuidoosten van Londen, die plaatsvindt van 14 tot en met 20 juli. Een van de dossiers die ongetwijfeld ter sprake komt, is de vervanging van de verouderende F-16-gevechtsvliegtuigen. Op 16 juli is er een "Belgische dag" op de beurs.

Onder de 1.500 ingeschreven standhouders zijn er ook 24 Belgische bedrijven, met als bekendste Asco, Barco, FN Herstal, Sabca en Techspace Aero. Zij stellen zich tezamen voor onder het label "Belgian Aerospace", een samenwerking tussen Flanders Investment & Trade (FIT) en zijn Waalse tegenhanger Awex, en de Vlaamse en Waalse luchtvaartverenigingen Flag en Skywin.

Het is de achtste keer dat er zo'n Belgisch paviljoen is op Farnborough, zegt FIT-verantwoordelijke Jeroen De Vuyst. Het paviljoen staat in hal 1A.

Volgens FIT is de luchtvaartindustrie "een van de weinige groeisectoren in ons land". De Belgische lucht- en ruimtevaartbedrijven leveren een ruim spectrum van producten en diensten aan grote internationale groepen als Boeing, Airbus, Embraer en Bombardier. Dat gaat van hardmetalen onderdelen tot boordelektronica, motoren, navigatietechnieken, composietmaterialen en diensten.

Een van de meest actuele dossiers is dat van de vervanging van de F-16's. Het ministerie van Defensie stuurde begin juni naar vijf staatsagentschappen (twee Amerikaanse en drie Europese) een vraag om informatie over vijf mogelijke opvolgers. Het gaat om de F-35 Lightning II van Lockheed Martin, de F/A-18E/F Super Hornet van Boeing, de Rafale van Dassault, de JAS-39 Gripen van Saab en de Eurofighter van het gelijknamige consortium.

Zeker vier van de vijf vliegtuigen zullen op de beurs te zien zijn. Dat is mogelijk niet het geval voor de F-35 (alias "Joint Strike Fighter", JSF), die een vliegverbod kreeg na een brand aan boord van een toestel op 23 juni in het Amerikaanse Florida.

Aftredend minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V) sprak zich eind vorig jaar voor het eerst uit voor de aankoop van een veertigtal nieuwe gevechtsvliegtuigen tijdens de volgende legislatuur, indien België een "betrouwbare partner" wil blijven binnen de NAVO en de Europese Unie. De waarde van het contract wordt geschat op minstens 4 miljard euro.

De Crem zou op 15 juli naar Farnborough trekken.

Farnborough is het op een na belangrijkste luchtvaartsalon ter wereld, na dat van Le Bourget in Frankrijk. De Britse beurs vindt plaats in de even jaren; de Franse in de oneven jaren. Er worden ongeveer 100.000 professionele bezoekers verwacht ten zuidoosten van Londen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud