310 ontslagen bij Brussels Airlines

Brussels Airlines kan het aantal ontslagen bij de luchtvaartmaatschappij beperken tot 310. ©Photo News

De impact van de aangekondigde herstructurering bij Brussels Airlines ligt een pak lager dan verwacht. De Belgische luchtvaartmaatschappij wil volgens schattingen van de directie 370 mensen ontslaan, van wie 310 in België en 60 in het buitenland. Dat blijkt uit een presentatie van de directie die De Tijd kon inkijken.

Brussels Airlines voelt zwaar de impact van het coronavirus, dat het vliegverkeer wereldwijd lamlegt. Het bedrijf kondigde vorige week aan zijn activiteiten een kwart in te krimpen. Dat plan bedreigt de job van 1.000 mensen of 800 voltijdse equivalenten (VTE). 

Met de voorgestelde maatregelen kunnen we het aantal ontslagen beperken tot 9 procent van het personeelsbestand.

De directie maakte duidelijk dat ze het aantal gedwongen ontslagen zo veel mogelijk wilde beperken via alternatieve maatregelen. Zo wil het bedrijf 155 werknemers die al met (vervroegd) pensioen kunnen overtuigen dat ook te doen. Daarnaast voert Brussels Airlines tijdelijke maatregelen in waarbij de piloten en het cabinepersoneel minder werken in het rustige winterseizoen. ‘Met de voorgestelde maatregelen kunnen we de ontslagen beperken tot 9 procent van het personeelsbestand’, stelt de directie in de presentatie. Vrijwillige vertrekkers kunnen het aantal gedwongen ontslagen verder omlaaghalen.

Arbeidsduurvermindering

Brussels Airlines wilde de cijfers gisteren niet bevestigen, omdat de sociale onderhandelingen nog maar net begonnen zijn. De vakbonden schoven gisteren voor de ondernemingsraad een arbeidsduurvermindering naar voren om gedwongen ontslagen te vermijden.

Volgens de bonden wil de directie eind mei al een akkoord over de herstructurering sluiten. ‘Er is geen deadline gezet’, zegt Wencke Lemmes, woordvoerster van het bedrijf. ‘Maar gezien de moeilijke financiële situatie van Brussels Airlines zou een akkoord rond eind mei uiteraard belangrijk zijn.’ CEO Dieter Vranckx erkende vorige week dat het bedrijf eind mei zonder cash valt door het ingestorte aantal boekingen.

Staatssteun

De vakbonden hopen dat er snel duidelijkheid komt over de staatssteun. Brussels Airlines heeft de federale regering minstens 290 miljoen euro gevraagd om de coronacrisis door te komen, maar die bereikte daarover nog geen akkoord met de eigenaar Lufthansa. De Belgische deal is bovendien afhankelijk van het reddingspakket van 9 miljard euro waarover Lufthansa met de Duitse regering onderhandelt. Ook in Berlijn blijft een akkoord voorlopig uit.


Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud