74 Belgische banen bedreigd bij Ryanair

Ryanair wil wereldwijd 3.000 jobs schrappen. ©REUTERS

De Ierse lagekostenluchtvaartmaatschappij Ryanair wil mogelijk in België 74 mensen ontslaan.

Ryanair had begin deze maand al aangegeven 3.000 medewerkers in heel Europa te willen ontslaan als gevolg van de coronacrisis. In een brief aan de vakbonden preciseerde de Ierse budgetvlieger vorige week de Belgische cijfers. 44 piloten en 30 cabinepersoneelsleden dreigen hun jobs te verliezen, meldde de christelijke vakbond maandag.

Didier Lebbe van de Franstalige bond CSC zegt dat 40 personeelsleden kandidaat zijn om het bedrijf te verlaten. De vakbondsman verwacht dus een beperkte impact. Het is echter mogelijk dat meer mensen ontslagen zullen worden, afhankelijk van hoe snel en in welke mate de maatschappij de activiteiten hervat.

Volgens vakbondsman Hans Elsen (ACV) zet Ryanair de vakbonden onder druk om een loonvermindering te aanvaarden in ruil voor minder ontslagen. 'Ryanair moet ons eerst informeren over de geplande ontslagen, zoals bepaald in de Wet-Renault', zegt hij. 'Wij zijn bereid om alles te bespreken, maar willen eerst een duidelijk toekomstplan.'

Begin dit jaar had de Ierse luchtvaartmaatschappij al beslist vanaf april een vliegtuig uit Zaventem weg te halen vanwege de leveringsproblemen met de Boeing 737 MAX. Die beslissing had al gevolgen voor 28 medewerkers. Ryanair reageerde maandag niet op vragen. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud