Afhandelaar Swissport wint megacontract Brussels Airlines

Swissport blijft de bagageafhandelaar van Brussels Airlines, de belangrijkste luchtvaartmaatschappij op Zaventem. ©BELGA

De bagageafhandelaar Swissport rijft het grootste contract op Zaventem binnen voor de neus van zijn Belgische concurrent Aviapartner.

Swissport heeft opnieuw het handlingcontract van de luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines gewonnen. Dat meldt het handlingbedrijf maandag in een persbericht.

Het Zwitserse afhandelingsbedrijf mag de komende drie jaar opnieuw de bagage van alle reizigers van Brussels Airlines transporteren, en ook andere diensten leveren, zoals het achteruit duwen van de vliegtuigen die klaar zijn voor vertrek.

35 miljoen
Swissport
Het handlingcontract van Brussels Airlines levert een jaaromzet van 35 miljoen euro op.

Met de gewonnen tender, de belangrijkste van de luchthaven, slaat Swissport een grote slag. De koffers van 20.000 passagiers per dag leveren een afhandelaar jaarlijks 35 miljoen euro omzet op. Zo maakt Brussels Airlines vandaag al 60 procent van de Zaventemse omzet van Swissport bij passagiersvliegtuigen uit.

Belabberd

Ook voor Brussels Airlines gaat het om een gevoelig contract. Een perfecte planning van de grondafhandeling is essentieel om een vliegtuig zo kort mogelijk op de tarmac te houden. De afhandeling is ook een van de weinige vaste kosten waarop maatschappijen kunnen besparen.

Het is een publiek geheim dat Brussels Airlines de voorbije jaren niet tevreden was met de diensten van Swissport. Het bagagepersoneel legde om de haverklap het werk neer uit protest tegen de zware werkomstandigheden en de hoge werkdruk, waardoor telkens tienduizenden passagiers moesten wachten op hun koffer. Swissport sloot begin oktober een pact met de vakbonden om het sociaal klimaat te verbeteren, en Brussels Airlines te sussen.

Swissport

- De Zwitserse afhandelaar is actief op 280 luchthavens in 48 landen.

- Won in 2011 een licentie op Brussels Airport.

- Kocht in 2012 Flightcare, de voormalige handlingtak van Sabena.

- Heeft 1.100 werknemers in België (Zaventem, Luik, Oostende).

- Wint opnieuw het handlingcontract van Brussels Airlines, de belangrijkste speler op Zaventem.

Swissport verkeert bovendien in een belabberde financiële toestand. Op een omzet van 97 miljoen euro maakte Swissport Belgium in 2015 een verlies van meer dan 5 miljoen euro, blijkt uit de jaarcijfers, die pas recentelijk werden gepubliceerd. 

Volgens het bedrijf is dat te wijten aan het erg verlieslatende contract dat het in 2012 met Brussels Airlines sloot. De daaropvolgende zware besparingen lokten in 2013 een legendarische vijfdagenstaking uit bij Swissport. Compensaties voor de werknemers verergerden de financiële situatie nog. Swissport, na vele overnames vandaag in handen van het Chinese conglomeraat HNA, verloor sinds 2012 bijna 7 miljoen euro per jaar aan het contract met Brussels Airlines. 

Als de luchtvaartmaatschappij Swissport daarover aanspreekt, kreeg Brussels Airlines steevast te horen: 'U krijgt de kwaliteit die u betaalt.'  

Prestigezaak

Toch is de beslissing van Brussels Airlines, die weken later dan gepland komt, uiteindelijk geen verrassing. Aviapartner, de Belgische concurrent van Swissport, zag het grootste contract in zijn thuisbasis Brussel als een prestigezaak.

Maar de Belgische afhandelaar, eigendom van voormalig CEO Laurent Levaux en de Amerikaanse investeringsgroep HIG, draait al jaren vierkant. In 2015 had het bedrijf al voor 23 miljoen overgedragen verliezen opgestapeld. De afhandelaar lijdt ook onder een gebrek aan investeringen in materiaal en een chaotisch management. De situatie met beide afhandelaars was zo gespannen dat Brussels Airlines er zelfs zou aan gedacht hebben de handling zelf in handen te nemen.

Dat Pieter Van den Nieuwenhuizen, de CEO van Swissport Belgium, spreekt van een 'goede en evenwichtige overeenkomst die tegemoetkomt aan de verwachtingen van zowel Swissport Belgium als Brussels Airlines', doet vermoeden dat beide partijen elkaar toch weer in de armen sluiten. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud