Airbus waarschuwt voor oplopende kosten A400M

Een onderdeel van de romp van de A400M in de fabriek in Bremen, enkele weken voor de eerste levering van het transportvliegtuig aan het Duitse leger. ©EPA

Airbus Group zette het derde kwartaal een sterk resultaat neer, maar waarschuwt voor mogelijke uitzonderlijke extra kosten voor het A400M-programma, het militair transportvliegtuig.

Eerst het goede nieuws. Airbus Group, dat samen met Boeing de markt van de grote commerciële vliegtuigen domineert, boekte over de periode juli-september een operationele winst of ebit van 821 miljoen euro (+21%). Dat is merkelijk beter dan de 719 miljoen waarop de markt had gerekend. Maar de stabiele omzet lag met 13,30 miljard een stuk onder de 13,44 miljard die de analisten gemiddeld hadden verwacht. Ook de nettowinst, die daalde met 41 procent tot 264 miljoen, viel tegen. De markt had hier met 423 miljoen duidelijk meer verwacht.

Airbus Group verwacht dat het programma A380 - het grootste passagiersvliegtuig ooit - volgend jaar eindelijk uit de kosten zal komen en dat zullen beleggers ook graag horen. Maar de constructeur waarschuwt tegelijkertijd dat de kosten voor het militair transportvliegtuig A400M verder dreigen op te lopen. 'We evalueren de impact van de vertragingen in de acceptatie van het toestel, van de toename van de productiekadans en van de ingrepen in het programma.' Begin 2015 hoopt Airbus Group daar een duidelijk beeld van te krijgen.

De groep herhaalt dat de recurrente ebit over het hele jaar lichtjes boven die van 2013 zal liggen. Voor volgend jaar mikt Airbus Group nog steeds op een winstmarge van 7 tot 8 procent tegen 6 procent in 2013, zij het exclusief de ontwikkelingskosten voor de A330neo, een aangepaste A330 met nieuwe motoren. Airbus Group gaat er ook nog steeds van uit dat de eerste A350 - de opvolger van de A330 en concurrent van de Dreamliner van Boeing- dit jaar zal geleverd worden.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud