Beste kwartaal ooit voor Brussels Airport

Brussels Airport kent recordcijfers ondanks het conflict over de geluidsnormen. ©BELGA

Ondanks het sluimerende conflict over de geluidsnormen heeft de nationale luchthaven een nieuw passagiersrecord neergezet.

Brussels Airport vervoerde het voorbije kwartaal 7,5 miljoen passagiers. Dat is een groei van 3,1 procent tegenover dezelfde periode in 2015, en het hoogste passagiersaantal ooit

7,5 miljoen
Brussels Airport vervoerde het voorbije kwartaal 7,5 miljoen passagiers.

In september, traditioneel een topmaand door de mix van toeristen én zakenreizigers, zag de luchthaven zijn bezoekersaantallen zelfs met 6,1 procent groeien tegenover september 2016. 

Vakantie

De luchthaven verklaart de cijfers door de groei die in september plaatsvond bij de vakantievluchten. Vooral de zonbestemmingen Turkije, Egypte en Tunesië zijn opnieuw meer in trek na enkele moeilijke jaren. Ook de nieuwe langeafstandsvlucht van Brussels Airlines naar het Indiase Mumbai en de terugkeer van de verbinding van Delta Air Lines met Atlanta dragen bij tot de groei.

Bij de lagekostenmaatschappijen stokt de groei. Net zoals in augustus wordt de terugval bij easyJet en Vueling gecompenseerd door groei bij het IJslandse WOW Air en het Ierse Ryanair, dat recent heel wat vluchten plots schrapte.

Cargo

Bij de vrachtafdeling zijn de cijfers minder goed. De cargobusiness ging in september 1,1 procent achteruit. Bij de 'full freighters' (volvracht) liep de daling zelfs op tot 17 procent. Volgens Brussels Airport is de grote achteruitgang te wijten aan het conflict over de Brusselse geluidsnormen. Om die reden zouden luchtvaartmaatschappijen de luchthaven verlaten hebben. 

De komende maanden verwacht Brussels Airport een heropleving van zijn vrachtactiviteiten. Ondanks de Brusselse boetes voor geluidsovertredingen besliste Singapore Airlines Cargo om 4 van zijn 8 wekelijkse vluchten in Schiphol eind oktober naar Zaventem te verplaatsen.

Brussels Airport vervoerde vorig jaar 21,8 miljoen passagiers en 495.000 ton vracht.

Lees verder

Gesponsorde inhoud

Partner content