Boeing maakt 100 miljoen dollar smartengeld vrij voor hulp na crashes

De inwoners van een Ethiopisch dorp treuren bij de crash-site om overleden familieleden. ©AFP

De Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing trekt 100 miljoen dollar uit om de nabestaanden te steunen van de slachtoffers van de twee crashes met de Boeing 737 Max.

Het geld zal gaan naar lokale overheden en organisaties die de getroffen families en gemeenschappen helpen, deelde Boeing woensdagavond mee.

Met de financiële inspanning poetst Boeing zijn imago een beetje op. Dat kreeg een stevige deuk nadat in korte tijd twee vliegtuigen van het type 737 Max crashten, in Indonesië en Ethiopië. Daarbij kwamen 346 mensen om het leven.

Boeing is ook voorwerp van een strafonderzoek door het Amerikaanse gerecht en vecht meer dan 100 rechtszaken met nabestaanden uit. De donatie van 100 miljoen dollar staat volledig los van die rechtszaken en het budget dat daarvoor wordt uitgetrokken, onderstreept Boeing. Het geld moet dienen voor de financiering van onderwijs en levensonderhoud van getroffen gemeenschappen, klinkt het.

Heel wat passagiers van het gecrashte toestel van Ethiopian Airlines waren actief in de hulpverlening en ontwikkelingsprogramma’s. ‘Als het geld dient om hun werk voor te zetten is het goed besteed’, zegt Justin Green, een New Yorkse advocaat die enkele slachtoffers vertegenwoordigt. ‘Maar wat de mensen echt willen weten is waarom het ongeval gebeurd is en of het vermeden had kunnen worden.’

Alle 737 Max-toestellen staan wereldwijd aan de grond sinds maart. Aangenomen wordt dat een softwarefout de oorzaak was van de crashes, maar de details daarvan worden nog onderzocht.

In een eerste versie van dit bericht titelden we verkeerdelijk op '100 miljard dollar', waarvoor excuses. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud