Boeing wil niet langer opvolger F-16 leveren

Boeing is niet langer kandidaat om de vervangers voor de F16 te leveren. ©AFP

De Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing is niet langer kandidaat om de gevechtsvliegtuigen te leveren die onze F-16’s moeten vervangen. De constructeur hekelt bevooroordeelde spelregels.

In een persbericht aan Belga zegt de constructeur de Belgische overheid op de hoogte te hebben gebracht dat hij niet zal antwoorden op de aanbesteding (Request for Government Proposal, RfGP) die het ministerie van Defensie vorige maand stuurde naar de staatsagentschappen die vijf vliegtuigbouwers vertegenwoordigen: twee Amerikaanse en drie Europese.

Minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) is aan het uitzoeken welke vliegtuigbouwer de beste kandidaat is om de vervangers te leveren voor de F-16’s, die zo goed als versleten zijn.

Verschillende kandidaten zijn in de running, waarvan Lockheed Martin met de F-35’s wellicht de bekendste is. Maar onder meer ook Boeing , het Franse Dassault en het Zweedse Saab waren kandidaat om vliegtuigen te leveren.

'Geen gelijk speelveld'

Boeing was in de race met de F/A-18 Super Hornet.

'Na het bestuderen van de vraag betreuren we dat we geen mogelijkheid zien om met de extreem capabele en kostenefficiënte F/A-18 Super Hornet te wedijveren op een echt gelijk speelveld', stelt Boeing.

'Deze beslissing laat Boeing toe zijn inspanningen en middelen te concentreren op het ondersteunen van onze klanten wereldwijd, op het binnenhalen van nieuwe orders en investeringen in technologie en systemen die nodig zijn om de huidige en toekomstige bedreigingen het hoofd te bieden', klinkt het nog in het persbericht. Het bedrijf zegt al zijn gewicht in de schaal te zullen leggen, 'waar er een volledige en open competitie' is.

Minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) wacht een officieel schrijven van de vliegtuigbouwer af alvorens te reageren.

De regering wil 34 nieuwe gevechtsvliegtuigen aankopen om de 54 verouderde F-16's te vervangen. Die gaan allemaal tussen 2023 en 2028 uit roulatie. Voor de aankoop is een initieel bedrag van zowat 3,573 miljard euro voorzien.

De regering zette op 17 maart het licht op groen voor de lancering van de procedure voor de vervanging van de F-16's. De staatsagentschappen hebben tot 7 september de tijd te antwoorden op een lange en complexe vragenlijst. Uiterlijk op 14 februari volgend jaar moeten ze hun becijferde voorstellen overmaken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect