Advertentie

Brussels Airlines vraagt 200 miljoen euro staatssteun

Brussels Airlines voelt de impact van het coronavirus enorm. ©AFP

Brussels Airlines wil 200 miljoen euro steun van de federale regering. Ook TUI fly Belgium en Air Belgium kloppen aan voor hulp.

Brussels Airlines vraagt dringend 200 miljoen euro van de Belgische regering. De Belgische luchtvaartmaatschappij heeft de regering-Wilmès daarover een brief geschreven, vernam De Tijd.

Brussels Airlines kondigde dinsdag aan vanaf zaterdag alle vluchten een maand stil te leggen. Het bedrijf, waar ongeveer 4.000 mensen werken, verliest daardoor naar verluidt 70 miljoen euro per maand. Om het gebrek aan inkomsten op te vangen, is veel cash nodig.

Als Brussels Airlines de 200 miljoen euro niet krijgt, dreigt een faillissement, valt te horen in de Wetstraat. Brussels Airlines ontkent dat staalhard. 'Er is geen sprake van een faillissement te vermijden', zegt de woordvoerster van het bedrijf. 

70 miljoen
Brussels Airlines
Brussels Airlines verliest 70 miljoen euro per maand door de tijdelijke stopzetting.

Ook Lufthansa , de eigenaar van Brussels Airlines, hengelt naar staatssteun in Duitsland. Het Duitse bedrijf zou 1 miljard euro per maand verliezen. Het ratingbureau Moody's verlaagde de kredietscore van Lufthansa dinsdag tot de rommelstatus Ba1. Dat maakt de geplande herfinanciering van Lufthansa-schulden erg moeilijk en verhoogt de noodzaak voor staatssteun. 

TUI fly

Brussels Airlines is niet de enige Belgische luchtvaartmaatschappij die de regering-Wilmès om hulp vraagt. Ook de toeristische maatschappij TUI fly klopt voor staatssteun aan bij de regering, vernam De Tijd van verschillende bronnen.

TUI en Brussels Airlines hebben samen met Arnaud Feist, de topman van Brussels Airport, een afspraak bij premier Sophie Wilmès (MR). Bij TUI Belgium, een onderdeel van de Duitse reisgroep TUI, werd gisteren nog ontkend dat het bedrijf in België staatssteun wil aanvragen.

Ook het kleine Air Belgium wil staatssteun aanvragen. Het bedrijf werkt grotendeels in opdracht van andere luchtvaartmaatschappijen, die hun activiteiten massaal terugschroeven. 'Het zijn harde tijden voor de luchtvaartsector. Net zoals Brussels Airlines zal ook Air Belgium aankloppen bij de overheid', bevestigt een woordvoerster van het bedrijf.

De luchtvaart is een van de zwaarst getroffen sectoren. Nadat reizigers massaal vluchten annuleerden en geen nieuwe boekingen binnenkwamen, sluiten steeds meer landen hun grenzen. Terwijl de kosten doorlopen krijgen luchtvaartmaatschappijen geen cash meer binnen en dreigen ze zonder steun om te vallen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud