Brussels Airport is 7 miljard waard

De waardering van Brussels Airport stemt overeen met wat er betaald werd bij recente vergelijkbare deals. ©Photo News

De verkoop van het belang door Macquarie (36%) waardeert de luchthaven - schulden incluis - op meer dan 7 miljard euro. Dat vernam De Tijd.

Het Nederlandse pensioenfonds APG, de Australische investeerder QIC en verzekeraar Swiss Life kopen het belang (36%) van Macquarie in het kapitaal van Brussel Airport. Het trio haalde het van het Canadese pensioenfonds Omers en van een consortium van het Nederlandse pensioenfonds PGGM, zijn Canadese sectorgenoot Canada Pension Plan Investment Board (CPPIB) en de Belgische verzekeraar AG, een onderdeel van het beursgenoteerde Ageas.

De prijs van de transactie werd niet bekendgemaakt. Maar Macquarie vangt volgens onze informatie tussen 2 en 2,2 miljard euro voor zijn aandelen. De deal waardeert 100 procent van de luchthaven - rekening houdend met de schulden - op meer dan 7 miljard euro.

Dat komt overeen met zo'n 21 keer de brutobedrijfswinst (ebitda) van Brussels Airport over het boekjaar 2018. Dat is in lijn met recente vergelijkbare deals, waarbij luchthavens gewaardeerd werden aan 20 keer hun brutobedrijfswinst en soms zelfs meer.

De twee andere aandeelhouders van Brussels Airport - het pensioenfonds OTPP en de federale regering verkochten hun aandelen niet. Na de afronding van de deal zal het kapitaal van de luchthaven als volgt verdeeld zijn:

  • OTPP (pensioenfonds): 39%
  • Federale regering: 25% + één aandeel
  • APG (pensioenfonds): 16,8%
  • QIC (vermogensbeheer): 16,8%
  • Swiss Life (verzekeraar): 2,4%

Brussels Airport ontving vorig jaar 25,7 miljoen passagiers, een record. Het vrachtvervoer klom tot 732.000 ton, het hoogste niveau in tien jaar. De omzet kwam uit op 569 miljoen euro en de brutobedrijfswinst op 330 miljoen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud