Grote problemen met nieuwe reddingshelikopters Defensie

De nieuwe reddingshelikopter op de luchtmachtbasis van Koksijde bij levering in 2014. ©BELGA

De vier nieuwe NFH-90 reddingshelikopters staan vanaf volgende week tot anderhalf jaar aan de grond door problemen met de radar.

Defensie nam de NFH-90's in 2015 in gebruik. De toestellen kosten zo'n 35 miljoen per stuk en worden gemaakt door een samenwerking van grote Europese defensiespelers zoals Airbus, Fokker Technologies en Agusta-Westland. Ze vervangen de Sea Kings, die in 2019 na meer dan 40 jaar dienst uit gebruik genomen worden.

Er zijn evenwel grote problemen met de nieuwe helikopters, meldt VRT Nieuws. 'Al van bij de levering liep het fout', zegt Frederik Vansina, de Generaal van de Luchtcomponent. Drie van de vier toestellen beschikten niet over de gevraagde performante radar. Bovendien blijken de toestellen heel wat kinderziekten te hebben en valt de radar volgens het personeel af en toe uit.

Zonder radar

De radar van drie Grijze Kaaiman-toestellen moet dus door de producent worden hersteld. Maar die update neemt nu veel langer in beslag dan de voorziene drie tot zes maanden. Verwacht wordt dat de helikopters elk tot anderhalf jaar buiten gebruik zijn.

Een van de toestellen is nog wel operationeel, maar vanaf volgende week zal ook dat buiten gebruik zijn voor een onderhoud. Verwacht wordt dat de eerste herstelde Grijze Kaaiman deze lente opnieuw in gebruik kan worden genomen.

Niet alleen ons land kampt met de problemen. Ook andere landen die de Kaaiman-toestellen hebben aangekocht, zoals Nederland of Duitsland, zitten in hetzelfde schuitje.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content