Brussels Airlines overweegt klacht tegen luchtverkeersleider

De vertrekhal van de luchthaven van Zaventem. ©Photo News

Een ongeplande actie bij Skeyes leidt tot vertraagde en geschrapte vluchten op Brussels Airport. De acties van Skeyes hebben Brussels Airlines al 4 miljoen euro gekost.

Door een onverwachte actie van de luchtverkeersleider Skeyes was het Belgische luchtruim tussen 9.30 uur en 13 uur gesloten. Op de luchthavens van Zaventem en Charleroi werden zo'n 100 vluchten geannuleerd. Andere vluchten werden uitgesteld tot na 13 uur. Nathalie Pirard, de woordvoerster van Brussels Airport, verwacht dat de vertragingen tot donderdagavond aanslepen.

Kan de afwezige premier Charles Michel eindelijk eens ingrijpen in deze rotzooi? De luchtverkeersleiders hebben juiste bekommernissen, verkeerde actiemiddelen.
Ben Weyts
Vlaams minister van Mobiliteit

Voor de luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines is de maat vol. Ze overweegt gerechtelijke stappen tegen Skeyes. Door de acties van de luchtverkeersleiders liep het bedrijf al voor minstens 4 miljoen euro schade op. Brussels Airlines betreurt dat Skeyes de acties pas op het laatste moment doorgeeft en vreest reputatieschade. 'De Belgische luchtvaartsector verliest klanten aan luchthavens in de buurlanden door de onzekerheid die het onbetrouwbare luchtverkeersbeheer veroorzaakt', klinkt het.

Rotzooi

Ook uit politieke hoek komt kritiek. Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) roept premier Charles Michel (MR) op Twitter op in actie te komen. 'Kan de afwezige premier Charles Michel eindelijk eens ingrijpen in deze rotzooi? De luchtverkeersleiders hebben juiste bekommernissen, verkeerde actiemiddelen', tweet hij. Zijn Waalse collega, minister van Luchthavens Jean-Luc Crucke, zegt te willen onderzoeken hoe het Waals Gewest zich van Skeyes kan ontdoen. 'Wallonië staat steeds dichter bij het scenario van een 'byebye Skeyes', zegt hij.

Het zit al lang scheef tussen de luchtverkeersleiders en de directie bij Skeyes. Vrijdag werd nog een nieuw sociaal akkoord bereikt dat onder meer iets moest doen aan de hoge werkdruk. In de schoot van het paritair comité keurden de vertegenwoordigers van het bedrijf en de socialistische vakbond ACOD de voorstellen goed. Maar de grootste vakbond, ACV Transcom, en de liberale VSOA schoten het af, omdat het volgens hen de problemen van de werkdruk en de werk-privébalans niet oplost. 

Toelichting

In een mededeling bestempelt de Skeyes-directie de actie als 'ongerechtvaardigd'. 'We hadden de luchtverkeersleiders uitgenodigd om vandaag toelichting te geven bij het sociaal akkoord van vrijdag 10 mei. Daarvoor konden ze doorlopend van 10 uur tot 19 uur en tijdens de pauzes langskomen zodat iedereen de kans kreeg om op het meest geschikte tijdstip de nodige uitleg te krijgen zonder dat de dienstverlening daaronder moest lijden. Toen de directie vaststelde dat acties ondernomen werden om het luchtverkeer te treffen omwille van deze toelichtingsmomenten, zag ze zich genoodzaakt de ontmoetingen te annuleren. Verdere acties worden aanzien als wilde stakingen.' De directie beklemtoont dat het sociaal akkoord niet heronderhandeld wordt, maar dat er wel nog vergaderingen volgen om de details uit te werken.

Wallonië staat steeds dichter bij het scenario van een byebye Skeyes.
Jean-Luc Crucke
Waals minister van Luchthavens

ACV-transcom verwijt de directie dat ze het infomoment op het drukste uur van de dag plande. 'Daardoor worden werknemers uitgesloten van het recht op informatie', zegt ACV-secretaris Kurt Callaerts. Daarop riep ACV op de vergadering massaal bij te wonen, ook al zou dat een onderbreking van het werk met zich meebrengen. 

De socialistische vakbond, die het sociaal akkoord wel goedkeurde, hekelt de 'onverantwoorde houding' van de christelijke vakbond ACV-Transcom, die de grootste is bij Skeyes. 'We stellen ons ernstige vragen bij de onverantwoorde houding en doelstellingen van het ACV. Hun acties schaden de openbare dienstverlening aan de reizigers en de economie', zegt voorzitter Bart Neyens. De socialistische en de christelijke vakbond staan lijnrecht tegenover elkaar bij Skeyes.

Reizigers die willen weten welke vluchten donderdag precies verstoord zijn, kijken het best op de website van Brussels Airport

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud