Na Zaventem verliest ook Luik cargovluchten van Ethiopian Airlines

©AFP

Na Brussels Airport verliest nu ook Liège Airport een aantal cargovluchten van Ethiopian Airlines aan de luchthaven van Maastricht.

Ethiopian Airlines verhuist vanaf zondag 3 van zijn 12 wekelijkse cargovluchten van de Luikse luchthaven naar de luchthaven van Maastricht. Het gaat om vluchten van en naar het Zuid-Afrikaanse Johannesburg. Dat bevestigt Christian Delcourt, woordvoerder van Liège Airport.

De beslissing komt er kort nadat Ethiopian Airlines besliste om zijn cargovluchten per 1 november van Zaventem naar Maastricht te verplaatsen. Brussels Airport verliest daardoor naar eigen zeggen op jaarbasis ruim 50.000 ton vracht en volgens schattingen 400 indirecte jobs.

Ethiopian verliet Zaventem omdat het genoeg had van de juridische onzekerheid. Ethiopian had in Zaventem maandenlang telkens maar verkeersrechten voor één maand gekregen om zijn vluchten voor de vervoerder DHL te kunnen uitvoeren. In oktober waren die verkeersrechten bovendien nog eens gehalveerd. Federaal minister van Mobiliteit Jacqueline Galant stond daarbij onder zware druk van een Luikse lobby, aangevoerd door Liège Airport en zijn grootste klant TNT Airways (de grootste concurrent van DHL). De luchthaven van Maastricht was de derde hond die de strijd tussen Zaventem en Luik gebruikte om met het lekkere been van Ethopian weg te lopen.

Toch relativeert de woordvoerder van Liège Airport het gedeeltelijke vertrek van Ethiopian Airlines. 'Dat maakt deel uit van de business', zegt Delcourt. 'Er is nu eenmaal concurrentie tussen Zaventem en Luik op gebied van vrachtvervoer. Ethiopian Airlines speelt die concurrentie tussen luchthavens ook uit.'

Arnaud Feist, de CEO van Brussels Airport, reageert harder. 'Ik had hier al voor gewaarschuwd. Liège Airport schiet in zijn eigen voet. Er was een win-winsituatie, nu zitten we een lose-lose-situatie. Dit was geen strijd tussen Zaventem en Luik, maar tussen België en Nederland.'

Ook een bericht dat Feist op Twitter zette, kon de concurrentie uit Luik duidelijk niet smaken:

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content