Ontmanteling Air Berlin uitstekend voor Europese luchtvaart

©AFP

De verkoop van Air Berlin aan Lufthansa en easyJet zorgt voor extra schaalvergroting en versterkt de positie van de vijf groten in de sector. Dat is alvast de mening van kredietbeoordelaar Moody's.

'Een opsplitsing van de activa en activiteiten van Air Berlin tussen de bevoorrechte kandidaat-kopers Lufthansa en easyJet zal hun concurrentiepositie op de Duitse en Oostenrijkse markt versterken. De luchtvaartsector zal er gezonder van worden, omdat er meer prijsdiscipline mag verwacht worden en een rationeler aanbod (van stoelen)', luidt het oordeel van Sven Reinke, svp van Moody's. Reinke verwacht geen materiële impact op de financiële positie van beide maatschappijen omdat ze alle twee over een sterke liquiditeit beschikken.

Alitalia aan zijden draadje

Moody's gaat er eveneens van uit dat er van het eveneens noodlijdende Alitalia niet veel zal overblijven. 'De financiële afloop van dat verhaal is nog onzeker, maar we achten het onwaarschijnlijk dat Alitalia een onafhankelijke luchtvaartmaatschappij zal blijven'. Zelfs het behoud van het merk 'Alitalia' is volgens Reinke erg twijfelachtig. Net als Air Berlin acht Moody's een ontmanteling van Alitalia plausibel waardoor nog een grote Europese luchtvaartmaatschappij van het toneel verdwijnt en het consolidatieproces versneld wordt.

Fundamenteel vindt Moody's de hele evolutie erg positief voor de luchtvaartsector in het algemeen en de vijf grootste luchtvaartgroepen van Europa in het bijzonder: Lufthansa Group (Swiss, Austrian, Brussels, Eurowings); IAG (British Airways, Iberia, Aer Lingus, Vueling), Air-France KLM, Ryanair en easyJet.

Minder overcapaciteit

Door de twee operaties zal de markt immers minder gefragmenteerd zijn en verkleint de overcapaciteit die er nog altijd in de markt zit, aldus Reinke.

De ratings van Moody's veranderen voorlopig niet: Baa3, stabiel voor Lufthansa; Baa1, stabiel voor easyJet; Baa3, stabiel voor British Airways. IAG verloor dinsdag 0,8 procent, Lufthansa 0,4 procent, Ryanair won 0,6 procent, Air France-KLM 1,2 procent en easyJet 1,6 procent. Air Berlin kreeg weer een tik van 19 procent en is nu nog 32 cent waard.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content