Piloten Brussels Airlines staken maandag en woensdag

De pilotenvakbonden staken op maandag 14 en woensdag 16 mei, en dus niet vanaf vrijdag zoals eerder aangekondigd. ©BELGA

Op de verzoeningsvergaderingen van maandag en woensdag werd geen akkoord bereikt over de pensioenregeling en de loonsverhoging.

De vakbonden van de luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines roepen de piloten op op maandag 14 mei en op woensdag 16 mei het werk neer te leggen. Een vergadering met de directie woensdagmiddag leverde geen vooruitgang op. Het conflict gaat over lonen, de pensioenregeling en de balans tussen werk en privé. De piloten willen ook een erkenning als zwaar beroep.

De directie stelde onder meer voor de piloten in 2019 3 procent extra te geven in de vorm van een zogenoemd cafetariaplan, waarbij de werknemer zelf mee de loon- en arbeidsvoorwaarden samenstelt. In 2020 zou mogelijk eenzelfde verhoging volgen. Er lagen ook zes extra verlofdagen op tafel voor 60-plussers en een dossier om de jobs van piloten en ander vliegend personeel te erkennen als zwaar beroep. Ook over de arbeidsroosters zou nog worden gesproken.

De onzekerheid over de integratie van Brussels Airlines in Eurowings speelt zeker ook een rol in het conflict. 'Dit is ook een duidelijke oproep aan moedermaatschappij Lufthansa: kom met een duidelijk plan voor Brussels Airlines,' zegt Paul Buekenhout van de christelijke bediendebond LBC-NVK. 

Maandag staat nog een vergadering op het programma, maar de situatie zit muurvast, zegt  Buekenhout. 'We hadden de directie eerder deze week opgeroepen met een concreet voorstel te komen, maar dat kwam er tijdens de vergadering van woensdag niet. We kunnen niet blijven wachten.'

'We zijn enorm teleurgesteld', reageerde ook Filip Lemberechts van de liberale vakbond ACLVB na afloop van de vergadering. 'De directie stelt de inhoudelijke gesprekken uit tot maandag. Dat heb ik nog nooit meegemaakt.' Maandag wordt een nieuwe verzoeningsprocedure opgestart.

34.000 passagiers

Brussels Airlines moet nu op zoek naar een oplossing voor 34.000 passagiers die maandag op een van de 278 geplande vluchten zouden zitten. Dat zegt woordvoerster Kim Daenen, die de aangekondigde staking van de piloten 'heel betreurenswaardig' noemt. De bonden stellen volgens haar onmogelijke eisen. 

De bonden dienden vorige week een stakingsaanzegging in, nadat de piloten een voorstel van de directie met een grote meerderheid hadden verworpen. Slechts 8 procent ging akkoord. Er was een staking mogelijk vanaf vrijdag 11 mei, maar de vakbonden kozen ervoor de passagiers in het weekend rond Hemelvaartsdag niet te storen.

De staking woensdag valt samen met de grote betoging tegen het pensioenbeleid van de regering-Michel in Brussel. Daar doen onder meer de onderwijsbonden en het NMBS-personeel aan mee.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect