Ryanair lonkt naar luchthaven Luik

Ryanair overweegt ook vanop Liège Airport te vliegen. ©AFP

De Ierse lagekostenmaatschappij Ryanair voert gesprekken met de vrachtluchthaven Liège Airport.

'Er zijn inderdaad verregaande commerciële gesprekken lopende' tussen Ryanair en de luchthaven van Luik. Dat bevestigt Christian Delcourt, woordvoerder van de Luikse luchthaven aan Belga. 

De vaksite Pagtour meldde maandag dat de gesprekken al maanden bezig zijn en dat de plannen 'zeer binnenkort' aangekondigd worden. De Ierse carrier is door de geplande brexit op zoek naar uitbreiding op het Europese vasteland en Luik zou daarbij een goed bod hebben gedaan, aldus de gespecialiseerde website. Ryanair zou in eerste instantie enkele vluchten per week inleggen. 

'We geven pas commentaar op informatie zodra die officieel is', reageert Delcourt. Maar inderdaad, er zijn commerciële gesprekken bezig met Ryanair. Zoals elk jaar het geval is. Wij hebben van onze kant al het nodige gedaan. De bal ligt in het kamp van het bedrijf.'

Ryanair wil niet reageren op het bericht. 'We zijn altijd geïnteresseerd in nieuwe routes, maar we geven geen commentaar op speculaties', zegt een woordvoerder.

Vrachtluchthaven

De komst van Ryanair zou een revolutie voor Liège Airport betekenen. De luchthaven van Luik vervoert vandaag meer vracht dan Brussels Airport, maar amper personen. In 2016, toen Liège Airport na de terreuraanslag heel wat vluchten van Zaventem overnam, vlogen minder dan 400.000 mensen vanuit Luik.

Ryanair is in België al jarenlang actief op de luchthaven van Charleroi. Enkele jaren geleden ging het bedrijf ook van start op de nationale luchthaven van Zaventem. Vanuit beide luchthavens baat Ryanair 100 routes uit (85 vanuit Charleroi, 15 vanuit Zaventem). Vanuit België vervoert Ryanair naar eigen zeggen 9 miljoen reizigers per jaar (6 miljoen in Charleroi, 3 miljoen in Zaventem).

Ryanair probeert ook al langer voet aan de grond te krijgen in Oostende, maar het lokale luchthavenbestuur staat daar weigerachtig tegenover de komst van de veeleisende gigant.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud