Schiphol bijna op einde van groeimarge

Schiphol is de grootste luchthaven van Nederland ©REUTERS

Schiphol, de grootste luchthaven van Nederland, heeft in 2017 86 miljoen passagiers zien vertrekken en aankomen.

Dat is bijna acht procent meer dan het jaar voordien. Ook het vrachtvolume van de Nederlandse luchthaven nam met 5,4 procent toe. Het luchthavenbedrijf maakt dat bekend op basis van voorlopige cijfers.

In totaal werden bijna 497.000 starts en landingen geteld in Schiphol. Daarmee blijft het net onder de 500.000 starts en landingen die zijn toegestaan tot 2020.

Zonder nieuwe overeenkomsten is de groeimarge van de grootste luchthaven van Nederland de komende drie jaar beperkt. Dat leidde al tot schaarste aan start- en landingstijden.

Lelystad als oplossing

Een mogelijke oplossing hiervoor is de uitbreiding van het nabijgelegen vliegveld in Lelystad. Lelystad Airport behoort ook tot Schiphol Group en zou vluchten kunnen overnemen van Schiphol. De opening van die nieuwe luchthaven was voorzien voor april 2019, maar omdat coalitiepartij ChristenUnie nu om uitstel heeft gevraagd, lijkt die termijn niet meer haalbaar.

De opening van Lelystad Airport vormt al lang het onderwerp van discussie in Nederland. Burgers kwamen in verzet tegen de uitbreiding en er werden fouten ontdekt in het milieueffectenrapport. Ook berekeningen over de geluidsoverlast bleken niet juist te zijn.

VVD-minister voor Infrastructuur en Waterstaat Cora van Nieuwehuizen zegt in een artikel van NRC Handelsblad dat ze voor de uitbreiding tot internationale vakantievlieghaven nog steeds ‘alles op alles zet’ om de geplande opening in 2019 wel te halen. Dat wordt nu moeilijk: zonder de steun van ChristenUnie en D66 kan ze geen meerderheid halen in de Kamer. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content