Toekomst Brussels Airlines in Duitse handen

CEO Bernard Gustin (links) en financieel directeur Jan De Raeymaeker. ©BELGA

Honderden jobs dreigen naar Duitsland te verhuizen als vandaag wordt beslist om de luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines in haar moedergroep Lufthansa te integreren.

De toekomst van Brussels Airlines staat op het spel. Maandag om 13 uur vergadert de raad van bestuur van de luchtvaartmaatschappij over de integratie in het Duitse moederbedrijf Lufthansa.

Het ziet ernaar uit dat de top van de Belgische luchtvaartmaatschappij maandag op de vergadering van SN Airholding, de holding boven Brussels Airlines, in Frankfurt met de Duitse eigenaars zal botsen. Daarbij wankelt onder meer de positie van Bernard Gustin, de CEO van Brussels Airlines.

Gustin verdedigt het zogenaamde hybride model van Brussels Airlines: de combinatie van goedkope verbindingen in Europa met de prestigieuze langeafstandsvluchten naar Afrika, waarvoor Zaventem het knooppunt is.

Herstructureringen

Maar Lufthansa is eerder geneigd om Brussels Airlines volledig onder te brengen bij zijn lagekostentak Eurowings. Gevreesd wordt dat in dat geval grote herstructureringen bij Brussels Airlines onvermijdelijk zijn. Jobs bij de ondersteunende diensten, zoals de marketing en de verkoop, dreigen naar de Eurowings-hoofdzetel in Keulen te verhuizen. Brussels Airlines telt 3.400 werknemers, van wie ongeveer 1.800 bij de ondersteunende diensten aan de slag is. 

Brussels Airlines kwam in 2016 voor 100 procent in handen van Lufthansa. De Belgische maatschappij belandde toen bij Eurowings. Het integratieproces zou eerst een jaar worden geanalyseerd. Eurowings werd door Lufthansa in het leven geroepen om de budgetvlieger Ryanair te beconcurreren.

Stakingen

De vakbonden van Brussels Airlines hebben al laten weten dat ze zich klaarhouden om onmiddellijk tot stakingen over te gaan. 

Zondagavond deed een groep van 50 Belgische CEO's via een open brief een oproep om Brussels Airlines te behouden zoals het vandaag bestaat. 'De connectiviteit van ons land met Europa en de rest van de wereld is van strategisch belang voor België, voor onze ondernemingen, groot en klein, om in staat te zijn onze goederen en diensten te exporteren, voor het toerisme en voor al onze landgenoten die het vliegtuig nemen om de wereld te verkennen', schrijven ze.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect

Gesponsorde berichten

n