Topman Gustin op schietstoel bij Brussels Airlines

Bernard Gustin, CEO van Brussels Airlines ©Tim Dirven

Bij Brussels Airlines nemen de spanningen tussen de Belgen en het Duitse moederbedrijf Lufthansa toe.

Maandag vindt in Frankfurt een raad van bestuur van SN Air Holding plaats over de toekomst van de Belgische luchtvaartmaatschappij. Op de agenda staat onder meer een managementwissel. Lees: de positie van Brussels-CEO Bernard Gustin wankelt. En de Belgische SN-bestuurders zullen misschien niet genoeg gewicht hebben om zijn positie te vrijwaren.

Beide kampen zitten op een andere golflengte. Bij de overname door Lufthansa eind 2016 is beslist Brussels onder te brengen bij de lagekostendochter Eurowings. Hoe dat moet verlopen, is nog niet bekend. Brussels Airlines staat erop zijn hybride model - met korte- en langeafstandsvluchten - te houden en Eurowings ernaartoe te doen opschuiven. Maar Lufthansa lijkt daar weinig interesse in te hebben.

De Belgen vrezen dat de Duitsers de integratie willen doordrukken en ondersteunende diensten zoals marketing naar de Eurowings-hoofdzetel verhuizen. 

Op de vorige raad van bestuur in november wilde Gustin een nieuw groeiplan met een hybride filosofie voorstellen. Maar de Brusselaar werd bruusk de mond gesnoerd door Lufthansa-CEO Carsten Spohr, die het punt verdaagde. Na die dramatisch verlopen vergadering begint het sommigen te dagen dat Lufthansa niet warm loopt voor het hybride model.

De Duitse groep bestaat uit twee delen: de premiumtak met Lufthansa, Swiss en Austrian Airlines, en de lagekostentak Eurowings. Eurowings biedt weliswaar alsmaar meer goedkope langeafstandsverbindingen aan, maar voor een tussenmodel lijkt bij Lufthansa geen plaats.

De kans bestaat dat de Duitsers Brussels Airlines maandag, wanneer de discussie mogelijk opnieuw op tafel komt op de raad van bestuur in Frankfurt, veroordelen tot een lagekostenmodel zoals bij Eurowings. De vakbonden vrezen dat ondersteunende jobs, zoals die in de verkoop- of marketingafdeling, dan naar de Eurowings-hoofdzetel in Keulen verhuizen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud