Vakbonden aarzelen over voorakkoord bij Skeyes

Bij Belgocontrol vinden al weken acties plaats. ©Photo News

Een voorakkoord rond de nachtshifts moet de acties bij Skeyes (ex-Belgocontrol) beëindigen. Maar de luchtverkeersleiders hebben het plan nog niet goedgekeurd.

De directie en vakbonden bij de luchtverkeersleider Skeyes (ex-Belgocontrol) hebben dinsdag een voorakkoord bereikt over de 25 eisen die de christelijke bond ACV begin februari indiende. Dat bevestigt de woordvoerder van Skeyes.

De directie deed de bonden verschillende beloftes. Voor het meest delicate punt, de nachtshifts, zou een bemiddelaar worden aangesteld. In ruil zouden de bonden alle acties stopzetten.

Skeyes wacht naar eigen zeggen op een reactie van de bonden. De socialistische ACOD, waarmee Skeyes vrijdag al een sociaal akkoord bereikte, stemde toe met het nieuwe voorakkoord. Maar de achterban van de christelijke en liberale vakbond keurden het voorstel nog niet goed, bleek woensdag op een vergadering. Beide bonden wilden woensdagavond niets lossen.

Gijzeling

Voorlopig is de sociale onrust in de verkeerstoren dus nog niet weg. De luchtverkeersleiders voerden dit jaar al dertien dagen actie uit protest tegen de hoge werkdruk, de vele aansluitende shifts en het gebrek aan personeel, wat de veiligheid volgens hen in het gedrang brengt.

De acties bemoeilijken het luchtverkeer op de Belgische luchthavens sterk. Brussels Airlines verloor door de acties naar eigen zeggen al 4 miljoen euro. Volgens Skeyes-topman Johan Decuyper zijn de acties het werk van enkelingen die het bedrijf ‘gijzelen’. Hij wijst met een beschuldigende vinger naar de Belgische Gilde van Luchtverkeersleiders, een niet-erkende beroepsorganisatie.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud