Advertentie

Vliegtuigorders vliegen over toonbank

Boeing-topman James McNerney (links) toont de premier van de Verenigde Arabische Emiraten, Mohammed bin Rashid al-Maktoum, de Boeing 777 (Foto: Reuters). ©Reuters

De Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing heeft zondag zijn nieuwe langeafstandsvliegtuig, de 777X, voorgesteld tijdens een vliegtuigbeurs in Dubai. Meteen kreeg het bedrijf voor 100 miljard dollar bestellingen binnen voor het nieuwe model. Ook Airbus zag het orderboekje goed aandikken in Dubai.

Boeing presenteerde zijn nieuwe langeafstandsvliegtuig tijdens de eerste dag van de vliegtuigbeurs in Dubai, de Dubai Air Show. Het nieuwe model viel in de smaak. Want het Amerikaanse bedrijf kon meteen 259 bestellingen voor de 777X inschrijven in de orderboekjes.

'Aan die bestelling hangt een prijskaartje van zowat 100 miljard dollar (74 miljard euro)', berekende James McNerney, de topman van de vliegtuigbouwer. 'Dit is de belangrijkste bestelling in de geschiedenis van het bedrijf', voegde hij eraan toe.

Golf

Vooral vliegtuigmaatschappijen uit de Golf toonden zich erg geĆÆnteresseerd in het nieuwe model. Emirates bestelde 150 toestellen en nam een optie op nog eens 50 toestellen. Qatar Airways plaatste een order voor 50 exemplaren van de 777X. Eerder had Etihad Airways al 25 toestellen besteld.

Boeing biedt de 777X in twee versies aan: een voor 350 passagiers en een voor 406 passagiers. Het model is Boeings antwoord op de A350-1000 van concurrent Airbus. Die kan 350 personen vervoeren in drie klassen of 380 personen in twee klassen.

Airbus

Ook Airbus kon zondag al enkele bestellingen in het orderboekje noteren. Emirates bestelde 50 toestellen van de Airbus A380. Aan de order hangt een prijskaartje van 23 miljard dollar. Eerder had Emirates al 90 van die toestellen besteld. De A380 is het grootste lijnvliegtuig ter wereld.

Etihad klopte eveneens bij Airbus aan. De maatschappij bestelde 87 toestellen voor een bedrag van 19 miljard dollar.

Airbus mocht ook een bestelling in ontvangst nemen van Qatar Airways. Die maatschappij vroeg de Europese vliegtuigbouwer 5 vrachtvliegtuigen van het type A330 te bouwen. Prijskaartje: 1,1 miljard dollar.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud