Advertentie

Actie op luchthaven Zaventem voor behoud vakantiegeld

©Photo News

De vakbond ACV Puls eist dat de federale overheid compensatie regelt voor het personeel op de luchthaven dat door de vele tijdelijke werkloosheid volgend jaar minder vakantiegeld dreigt te krijgen.

De leden van de christelijke vakbond zullen dinsdag aan de drop-offzone op de luchthaven van Zaventem brochures uitdelen aan vertrekkende reizigers. 'Maar de passagiers zullen daarvan geen enkele hinder ondervinden', zegt ACV Puls-secretaris Paul Buekenhout.

De hoogte van het jaarlijks vakantiegeld (en de eindejaarspremie) worden berekend op basis van het aantal voltijds gewerkte dagen. Voor het vakantiegeld gebeurt dat op basis van het aantal dagen dat het voorgaande jaar is gewerkt. Dagen van tijdelijke of economische werkloosheid tellen daarbij niet mee.

Door de coronacrisis hebben honderdduizenden werknemers vorig en dit jaar noodgedwongen werkloos thuis gezeten. Naast een lager loon dreigden ze ook minder vakantiegeld te krijgen. Daar werd vorig jaar door de federale regering eenmalig een mouw aan gepast voor het vakantiegeld van 2021.

Maar ook dit jaar zijn nog altijd duizenden mensen door corona tijdelijk werkloos geweest. De federale regering heeft de compensatieregeling (nog) niet doorgetrokken voor het vakantiegeld van volgend jaar.

Vooral op de luchthaven hebben duizenden werknemers ook de voorbije maanden nog thuisgezeten. Dat ging van luchtvaartmaatschappijen als Brussels Airlines over de bagageafhandelaars tot de uitbater van de luchthaven, Brussels Airport.

Buekenhout vreest dat de compensatie voor volgend jaar aan de aandacht van de federale regering ontsnapt is. Daarom kijkt hij vooral naar de politiek en niet naar de luchtvaartbedrijven.

Hij benadrukt dat het bij een sensibiliseringsactie blijft. 'Van een eventuele stakingsaanzegging, zoals die vorige week bij Brussels Airport dreigde, is hier helemaal geen sprake.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud