Afhandelaars op Brussels Airport opnieuw in het rood

Op de luchthaven van Zaventem zijn er geregeld problemen met de bagagebehandelaars, onder meer door stakingen. ©BELGA

Swissport Belgium en Aviapartner Belgium, de twee bagage- en passagiersafhandelaars op Brussels Airport, zijn er vorig jaar opnieuw niet in geslaagd uit de rode cijfers te komen.

Net als in 2017 leden beide bedrijven verlies op de afhandeling van passagiersvluchten in Zaventem, zo blijkt uit hun respectievelijke jaarcijfers op de website van de Nationale Bank. Aviapartner verwacht dit jaar minstens break-even te draaien.

Bij Aviapartner was men vorig jaar naar eigen zeggen al goed op weg naar winst, maar een dagenlange staking rond de herfstvakantie gooide roet in het eten. 'Die staking kostte ons netto zowat 3 miljoen euro', luidt het bij het bedrijf. 'In plaats van met een nettowinst van circa 1,5 miljoen euro, sloten we het jaar af met een verlies van 1,44 miljoen euro.' Operationeel was er een verlies van iets meer dan een half miljoen euro.

De resultaten gaan wel de goede richting uit. Tegenover 2017 werd het nettoverlies meer dan gehalveerd en de omzet ging er met 3,7 procent op vooruit tot 63,9 miljoen euro. 'We verwachten dit jaar netto break-even te draaien of winst te boeken', klinkt het.

Swissport

Bij de grotere concurrent Swissport Belgium, dat onder meer Brussels Airlines onder zijn klanten mag tellen, was er vorig jaar een gelijkaardig beeld. De omzet steeg (+7% tot 84,8 miljoen euro), maar zowel operationeel als netto was er nog een verlies. Het nettoverlies verkleinde wel met ruim een kwart tot -3,4 miljoen euro.

Swissport geeft geen commentaar op de financiĆ«le resultaten van individuele entiteiten. Maar een woordvoerder benadrukt dat er vertrouwen is in de Belgische tak. Zo kondigde Swissport International onlangs nog een investering aan in een nieuw farmacentrum voor vracht op Brussels Airport. En in juli kwamen er, naar aanleiding van stiptheidsacties, engagementen inzake aanwervingen en investeringen in onder meer materiaal. 

Aviapartner en Swissport zijn de enige afhandelaars voor passagiersvluchten op Brussels Airport. Die activiteiten omvatten niet alleen de bagagebehandeling, maar bijvoorbeeld ook diensten als check-in en boarding van de reizigers, tot het ontijzelen en bijtanken van vliegtuigen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud