Air Belgium laat Hongkongse droom los

Niky Terzakis, de CEO van Air Belgium. ©BELGA

Air Belgium zet zijn lijnvluchten van Charleroi naar Hongkong stop. De Belgische luchtvaartmaatschappij richt haar vizier op de Amerikaanse markt.

Air Belgium zal zijn stilgelegde lijnvluchten tussen Charleroi en Hongkong dan toch niet hervatten. Dat maakt de Belgische luchtvaartmaatschappij donderdag bekend. 

In september vorig jaar zette Air Belgium - amper vier maanden na de opstart - zijn vluchten naar Hongkong stop omwille van een geschil met Chinese touroperators. CEO Niky Terzakis wilde de lijn vanaf 31 maart opnieuw opstarten. Maar hij trekt nu toch een streep onder het Hongkongse avontuur. 

'De economische en technische voorwaarden zijn niet aanwezig om de lijnvluchten naar en van Hongkong op een duurzame manier te hervatten', zegt Terzakis. 'Het is een beslissing die we betreuren.'

Amerika

De Belgische luchtvaartmaatschappij blijft voorlopig wel in de lucht. Air Belgium wil vanaf de zomer vanuit Charleroi naar twee bestemmingen op het Chinese vasteland vliegen. CEO Terzakis kondigde vorig jaar al de bestemming Zhengzhou aan. De steden Wuhan en Taiyuan zouden nadien volgen.

Opvallend is dat Air Belgium tegen het winterseizoen ook naar het Amerikaanse continent wil vliegen. Daarvoor heeft het bedrijf naar eigen zeggen al de nodige vergunningen en toegangen verkregen van de Amerikaanse en Canadese autoriteiten.

Vandaag vliegt Air Belgium enkel in opdracht van andere luchtvaartmaatschappijen, zoals Air France en het Poolse LOT. Volgens het bedrijf is dat 'een succesvolle activiteit'. Air Belgium heeft zijn activiteiten de voorbije tijd opgevoerd en stelt intussen 250 mensen te werk. 

Moeilijke start

Air Belgium kijkt terug op een erg woelige opstart. Het bedrijf moest twee jaar wachten op een Belgische vlieglicentie. Toen die vorig jaar eindelijk binnen was, kreeg Air Belgium geen toestemming om het Russische luchtruim te doorkruisen.

Vorig jaar moesten de Waalse investeringsmaatschappij SRIW en de federale FPIM in het kapitaal springen om het bedrijf te stutten. In oktober beslisten zij de activiteiten voort te zetten. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud