Air France en British Airways vliegen niet meer naar Iran

British Airways laat Iran links liggen. ©REUTERS

De luchtvaartmaatschappijen Air France en British Airways zetten hun vluchten op de Iraanse hoofdstad Teheran in de komende weken stop.

De laatste vlucht tussen Londen en Teheran vindt op zaterdag 22 september plaats, de laatste British Airways-vlucht uit Teheran vertrek een dag later. Air France zet de vluchten vijf dagen voordien al stop. De twee luchtvaartmaatschappijen stellen dat de verbinding met Teheran ‘niet commercieel haalbaar’ is. Lees: niet rendabel.

Maar aangenomen wordt dat de vluchten sneuvelen als gevolg van de Amerikaanse sancties tegen Iran. Washington trok zich eenzijdig terug uit de nucleaire deal die Teheran in 2015 met de grote wereldmachten sloot. Op 6 augustus lanceerden de Amerikanen een eerste reeks nieuwe sancties tegen Iran. Bedrijven kregen 90 tot 180 dagen om zich uit Iran terug te trekken.

De vluchten naar Teheran zouden onrendabel zijn. Maar de Amerikaanse sancties tegen Iran lijken een meer waarschijnlijke reden om ze stop te zetten.

De Europese landen willen de nucleaire deal wel nog overeind houden. Om Europese bedrijven te beschermen tegen Amerikaanse sancties activeerde de EU een speciale regeling die voorziet in schadevergoedingen voor getroffen ondernemingen.

Maar veel bedrijven kozen eieren voor hun geld en staakten de afgelopen weken hun activiteiten in Iran. Eerder deze week werd bekend dat de Franse olie- en gasreus Total zich volledig teruggetrokken had uit Iran. Total had vorig jaar een contract getekend voor de ontwikkeling van een groot gasproject waarmee bijna 5 miljard dollar (4,4 miljard euro) gemoeid was. Het Franse bedrijf zou 1 miljard dollar investeren.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect