Air France hoopt op 8.300 vrijwillige ontslagen

Air France hoopt op 8.300 vrijwilliger vertrekkers. ©AFP

Air France maakt plannen voor een vrijwillige vertrekregeling om het personeelsbestand in te krimpen.

De Franse luchtvaartmaatschappij moet besparen om de omzetdaling door de coronacrisis op te vangen. Het bedrijf wil 8.300 banen schrappen, waarvan 300 piloten, 2.000 leden van het cabinepersoneel en 6.000 grondmedewerkers. De bezuinigingen kunnen 17 procent van alle medewerkers treffen, vernam het persbureau Bloomberg van ingewijden.

Opmerkelijk is dat het bedrijf gedwongen ontslagen hoopt te vermijden met een vrijwillige regeling. De details zouden de komende weken bekend raken. Een gedwongen ontslagronde ligt politiek moeilijk omdat Air France-KLM net 7 miljard euro staatssteun heeft ontvangen van de Franse regering.

Het bedrijf, dat 46.000 werknemers telt, moest de Franse overheid in ruil beloven dat het tegen eind volgend jaar zijn binnenlandse capaciteit met 40 procent vermindert en de uitstoot van CO2 terugdringt. De Franse tak van Air France-KLM draaide vorig jaar 200 miljoen euro verlies.

Verwacht wordt dat het Nederlandse zusterbedrijf KLM binnenkort een ontslagronde bekendmaakt. KLM kwam eerder met een vrijwillige vertrekregeling en onderhandelt met de Nederlandse regering over een steunpakket van 4 miljard euro.

Ook bij andere maatschappijen worden de gevolgen van de coronacrisis merkbaar in de vorm van ontslagen. British Airways maakte bekend 12.000 banen te schrappen. Het Duitse Lufthansa, de moedermaatschappij van Brussels Airlines, zou 22.000 voltijdse betrekkingen willen stopzetten. Bij Brussels Airlines staan 1.000 van de 4.000 banen op de helling.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud