Advertentie
Advertentie

Air France-KLM haalt besparingsdoel niet

©REUTERS

De luchtvaartgroep presteerde het derde kwartaal een stuk beter dan een jaar eerder en klopt de verwachtingen. Maar de weg naar het herstel is nog lang.

De na Lufthanse grootste luchtvaartgroep van Europa boekte over de periode juli-september een ebitda of bedrijfswinst voor afschrijvingen van 1,35 miljard tegenover 682 miljoen een jaar eerder. Dat cijfer ligt ruim boven de marktconsensus van 1,06 miljard.

De omzet steeg met bijna elf procent tot 7,42 miljard en ook dat was beter dan de gemiddelde prognose van de analisten (7,24 miljard euro). Vorig jaar werd de maatschappij wel geplaagd door stakingen, haal je die er uit was er een daling met 2,4 procent.

Maar het grootste probleem bij Air France-KLM zijn de uitgaven en die krijgt het management maar niet onder controle: tot nog toe ambieerde de bedrijfstop een daling van de eenheidskosten dit jaar met 1 à 1,3 procent, dat is nu bijgesteld naar 0,5 à 0,7 procent.

'De verbetering van onze cijfers over het derde kwartaal is onvoldoende om de competitiviteitskloof met onze concurrenten te dichten en evenmin om voldoende middelen te genereren om de groei van de groep te financieren', aldus CEO Alexandre de Juniac in een mededeling. 

'De uitvoering van ons plan Perform 2020 is daarom van levensbelang omdat de daling van de eenheidskosten - de kosten per passagier per kilometer - de belangrijkste hefboom is voor Air France-KLM om in een erg competitieve markt weer aan te knopen met rendabele groei'.

Het management roept daarom de vakbonden op om weer aan tafel te gaan zitten om tot een akkoord te komen. Eerder kondigde Air France-KLM aan dat er 2.900 banen sneuvelen en een pak lijnen gesloten worden als vooral de piloten niet bereid zijn in te leveren.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud