Air France-KLM ziet nettoverlies flink aandikken

Toestellen van KLM en Air France, die dezelfde moederholding hebben - Foto Reuters ©REUTERS

Luchtvaartmaatschappij Air France-KLM heeft in 2013 zijn operationeel verlies uit 2012 weten om te zetten in een mooi winstcijfer. Netto blijft daar echter niets van over. Het nettoverlies steeg zelfs met meer dan de helft.

De operationele winst belandde op 130 miljoen euro. In 2012 werd nog een verlies van 336 miljoen euro opgetekend. Maar dat belet niet het nettoverlies nog verder werd uitgediept tot 1,83 miljard euro. Dat is een toename met de helft in vergelijking met het jaar voordien.

Dat maakte het Frans-Nederlandse luchtvaartconcern donderdag bekend. De stijging van het nettoverlies was te wijten aan een belastingtegenvaller van bijna 1 miljard euro. Die heeft volgens het bedrijf geen gevolgen voor de kaspositie of de solvabiliteit.

De omzet kwam vorig jaar uit op 25,5 miljard euro, 0,4 procent meer dan een jaar eerder. De lagere koersen van veel vreemde valuta's ten opzichte van de euro drukten de inkomsten. Zonder dat effect zou de omzetgroei op 2,3 procent zijn uitgekomen. Valutaschommelingen drukten het operationeel resultaat vorig jaar met zo'n 100 miljoen euro.

De economische omstandigheden blijven volgens Air France-KLM onzeker. Vooral de economische groei in veel belangrijke markten blijft onvoorspelbaar, net als de ontwikkeling van valutakoersen en brandstofprijzen. Het concern mikt desondanks op een toename van het bedrijfsresultaat (ebitda) van 1,86 miljard euro vorig jaar naar 2,5 miljard euro in 2014. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud