Airbus haalt grootste order ooit binnen

©REUTERS

De Europese vliegtuigbouwer Airbus heeft op de luchtvaartshow in Dubai zijn grootste order ooit aangekondigd. De Amerikaanse investeerder Indigo Partners heeft 430 vliegtuigen besteld. Daarmee is bijna 50 miljard dollar (42 miljard euro) gemoeid.

Het gaat om een bestelling van toestellen van de types A320neo en A321neo, geschikt voor vluchten over korte tot middellange afstanden. Ze worden verdeeld tussen vier prijsvechters waar Indigo belangen in heeft. Behalve het Hongaarse Wizz Air, dat op 146 nieuwe vliegtuigen mag rekenen, zijn dat Frontier Airlines in de Verenigde Staten, JetSmart in Chili en Volaris in Mexico.

Indigo Partners heeft overigens geen enkele connectie met de Indiase prijsvechter IndiGo, die in 2015 opzien baarde met een bestelling bij Airbus voor 250 A320neo's. Dat was tot dusver de grootste deal ooit voor de Frans-Duitse vliegtuigfabrikant.

Boeing

De Amerikaanse rivaal Boeing kan eveneens pronken met een grote nieuwe bestelling. FlyDubai uit de Verenigde Arabische Emiraten wil 175 vliegtuigen uit de 737-reeks hebben en heeft daarnaast een optie genomen op nog eens vijftig van die toestellen. Daarmee is een totaalbedrag van 27 miljard dollar gemoeid. Ook de Boeing 737 is bedoeld voor korte tot middellange afstanden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud