Airbus trekt stekker uit superjumbo A380

Airbus trekt de stekker uit de A380 nadat onder andere Emirates zijn order verkleinde. ©REUTERS

De vliegtuigbouwer stopt in 2021 met de levering van 's werelds grootste passagiersvliegtuig.

Airbus maakt donderdag bekend dat de laatste levering van zijn superjumbo A380 voor 2021 op de rol staat. 

In een mededeling haalt de vliegtuigbouwer aan dat de luchtvaartmaatschappij Emirates, de belangrijkste afnemer, zijn bestelling verkleinde van 162 naar 123 toestellen. Daardoor is er geen substantieel orderboek meer voor 's werelds grootste passagiersvliegtuig. De luchtvaartsector speculeerde al een tijdje over de stopzetting van de A380, nadat eerder ook al Qantas zijn bestelling had verkleind.

Toen Airbus in 2007, net voor de financiële crisis, het grootste en duurste passagiersvliegtuig ooit lanceerde, waren de verwachtingen nochtans hooggespannen. De ontwikkeling van de A380 had Airbus tientallen miljarden euro's gekost. De Europese groep dacht er een strategische voorsprong mee te nemen op zijn Amerikaanse rivaal Boeing.

Volgens de bedenkers was de dubbeldekker ideaal om een massa mensen te vervoeren tussen de internationale megaluchthavens, waarna passagiers verder konden reizen met kleinere vliegtuigen.

Kleiner, flexibeler, zuiniger

Maar van meet af aan kwam de verkoop niet van de grond van de superjumbo's, met twee verdiepingen en tot 544 zitplaatsen. De meeste luchtvaartmaatschappijen geven de voorkeur aan kleinere, flexibelere en zuinigere vliegtuigen. Veel luchthavens kunnen de lompe A380 ook niet eens ontvangen op de tarmac.

Dat Airbus nu de stekker trekt uit zijn vlaggenschip, heeft ook gevolgen voor de werkgelegenheid. In zijn mededeling stipt Airbus aan dat het de komende weken gesprekken start met de sociale partners over de 3.000 à 3.500 banen die 'mogelijk de impact zullen voelen de komende drie jaar'.

Ook het Belgische bedrijfsleven volgt de ontwikkelingen rond de A380 op de voet. Verscheidene bedrijven zijn of waren toeleverancier, waaronder Asco (onder meer onderdelen van het landingsgestel), Sonaca (neusonderdelen) en Sabca (vloerelementen).

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud