Advertentie
Advertentie

Airbus verhoogt productie van werkpaard A320

De reusachtige Airbus-fabriek in Toulouse ©© Marina Lystseva/ITAR-TASS Photo/Corbis

Airbus heeft de winstvoorspellingen van analisten fors overvleugeld. De vliegtuigfabrikant zag de recurrente bedrijfswinst met 12 procent stijgen tot 921 miljoen euro terwijl analisten op slechts 768 miljoen hadden gehoopt.

Airbus profiteert van de staalblauwe hemel in de luchtvaartsector. De omzet steeg met 6 procent tot 14,072 miljard euro in het derde kwartaal. Netto ging de Europese luchtvaartspecialist met 42 procent vooruit tot 376 miljoen euro. Dat komt neer op een winst van 48 cent per aandeel.

1 miljard euro
Airbus gaat voor 1 miljard euro eigen aandelen inkopen.

De groep heeft vertrouwen in de toekomst en kondigt een aandeleninkoop van 1 miljard euro aan. Dat start meteen en loopt tot midden volgend jaar. Het orderboekje liep eind september op tot 967 miljard euro.

CEO Tom Enders verwacht dat het totaal aantal geleverde vliegtuigen dit jaar licht hoger zal zijn dan vorig jaar. Verder belooft hij dat het bedrijf cashflow break even zal zijn en dat de winst per aandeel en het dividend dit jaar zullen stijgen.

A320

Airbus trekt de productiedoelstellingen voor zijn best verkochte model, de A320 op. Dat vliegtuig met één middengang is vooral bedoeld voor middellange afstandsvluchten. Momenteel worden er 42 stuks per maand van dat model geassembleerd. Volgend jaar wordt dat opgetrokken tot 50.

Een A320 van Air France ©REUTERS

Maar er is voldoende vraag naar de A320 om de capaciteit nog uit te breiden, denkt Airbus. Door het ritme te verhogen moeten er tegen midden 2019 60 A320's per maand geassembleerd worden. Donderdag had China een bestelling van 100 A320's geplaatst, een bestelling van 9,7 miljard dollar.

Het bedrijf tekende in China ook een bestelling van 100 rotorcraft helicopters, goed voor ene prijskaartje van meer dan 1 miljard euro.

Dassault

Airbus bevestigt dat het zijn resterende belang van 23 procent in defensiebedrijf Dassault Aviation wil verkopen. Dat moet volgens financieel directeur Harald Wilhelm tegen eind volgend jaar afgerond zijn.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud