Airbus wil wereldwijd 15.000 banen schrappen

©BELGAIMAGE

De coronaschade bij Airbus is nog erger dan gedacht. De Europese vliegtuigbouwer wil wereldwijd 15.000 van de 90.000 banen schrappen.

De herstructurering, die Airbus maandag al aankondigde en die tegen volgende zomer afgerond moet zijn, is een antwoord op de coronacrisis die de luchtvaartsector zwaar treft.

Er volgen massale ontslagrondes in Frankrijk (5.000 jobs), Duitsland (5.100), het Verenigd Koninkrijk (1.700), Spanje (900) en dan nog 2.300 verspreid over de andere sites in de wereld. Over de details van de herstructurering wordt met de sociale partners onderhandeld.

Airbus wil onder meer een vrijwillige vertrekregeling opzetten, vervroegd pensioen aanbieden en mensen langdurig deeltijds laten werken. Toch sluit het bedrijf gedwongen ontslagen niet uit.

Coronakrimp

Het jobverlies is onvermijdelijk, omdat Airbus drastisch in zijn productie moet knippen. De volgende twee jaar zal het 40 procent minder vliegtuigen maken en afleveren.

2023
niveau
Airbus verwacht dat de luchtvaartsector pas in 2023 weer op precoronaniveau zit.

Door de coronacrisis crashte de vraag naar vliegreizen, waardoor luchtvaartmaatschappijen bestellingen annuleerden of op de lange baan schoven. Airbus verwacht dat de luchtvaartsector pas in 2023 weer op het niveau van vorig jaar zit.

Het Franse ministerie van Economische Zaken noemde het aantal banen dat op de tocht staat 'overdreven'. Het ministerie wil dat Airbus 'gebruikmaakt van de instrumenten die de regering heeft ingesteld om het aantal te schrappen jobs te verminderen' en gedwongen ontslagen maximaal vermijdt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud