Al 16.000 commerciële dronevluchten in België

©BELGAONTHESPOT

In anderhalf jaar tijd hebben in België al 16.000 commerciële vluchten met drones plaatsgevonden.

Dat meldde de luchtverkeersleider Skeyes donderdag bij de voorstelling van de app DroneGuide PRO.

Vanaf juli 2020 gelden nieuwe Europese regels, die een pak soepeler zijn dan de Belgische.

DroneGuide werd in maart 2018 gelanceerd als informatieplatform voor dronepiloten. De website toont in welke zones drones mogen vliegen. Sinds de lancering vonden in België al 16.023 commerciële vluchten plaats, die dus niet voor recreatief gebruik dienen. België telt intussen al 1.722 dronepiloten met een vlieglicentie. 

Afwijking

Wie commerciële dronevluchten uitvoert, moest zich tot vandaag door een grote papiermolen worstelen. Hij moest tal van e-mails sturen om de nodige afwijking te krijgen die toelaat in bepaalde zones rond luchthavens of steden te mogen vliegen. 

De nieuwe app 'DroneGuide PRO' automatiseert dat volledige proces. Professionele dronegebruikers kunnen hun vlucht voortaan vooraf in de app aanmelden en de afwijking aanvragen. Medewerkers van Skeyes en de federale overheidsdienst Mobiliteit keuren de aanvraag dan goed. Net voor het opstijgen moeten dronepiloten ook een notificatie uitsturen via de app.

Het Antwerpse bedrijf Unifly, waarin de federale investeringsmaatschappij FPIM onlangs twee miljoen euro stak, ontwikkelde het platform. Skeyes-topman Johan Decuyper sprake van een wereldprimeur: 'Nergens anders ter wereld kunnen vluchten of afwijkingen aangevraagd worden via een gelijkaardige toepassing.'

Groei

Het gebruik van drones in België zit sterk in de lift sinds de federale overheid in 2016 voor het eerst bepaalde wie zo'n onbemand vliegend toestel mag besturen. Vanaf juli 2020 gelden nieuwe Europese regels, die een pak soepeler zijn dan de Belgische. Daarom wordt de komende jaren een sterkere groei verwacht.

Week na week duiken nieuwe toepassingen op. Infrabel denkt eraan drones in te zetten tegen kabeldiefstallen en Limburgse ziekenhuizen willen testvluchten uitvoeren om bereidingen en medicijnen te vervoeren.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect