Amazon landt in Sint-Truiden voor dronetests

Een testdrone van Amazon voor de distributie van pakjes. ©Photo News

De Amerikaanse internetgigant maakt deel uit van een internationaal droneconsortium dat onderzoek en demonstraties gaat uitvoeren op de Limburgse campus DronePort. Tot het consortium behoren onder meer ook Proximus, Elia, Sabca en de Antwerpse haven.

Drones voor professionele toepassingen, zoals het vervoeren van pakjes of medische zendingen, zijn wereldwijd in opmars. Ook België speelt een rol in de ontwikkeling van de relatief nieuwe niche in de luchtvaartsector. Zo huisvest Sint-Truiden op de oude militaire luchthaven van Brustem een DronePort Campus.

Dat is een project van de Limburgse investeringsmaatschappij LRM, de stad Sint-Truiden, de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij (POM), Limburg Regional Airport (de uitbater van de luchthaven) en het vehikel JK Invest van twee Genkse ondernemers.

DronePort is een complex met onder meer kantoren, een incubator voor start-ups en testfaciliteiten. Dronepiloten kunnen er experimenteren in gecontroleerde testzones, binnen en buiten. Dat maakt van de campus een ook internationaal begeerde locatie. Een andere unieke factor is dat drones er kunnen worden getest in combinatie met bemande vluchten. 

SAFIR

De bedrijvencampus, die volgende maand officieel opent, sluit nu een samenwerkingsakkoord af met enkele binnen- en buitenlandse spelers in de dronesector. Die zijn verenigd in het SAFIR-consortium, wat staat voor Safe and Flexible Integration of Initial U-space Services in a Real Environment. U-space staat daarbij voor droneactiviteiten op geringe hoogte.

SAFIR telt 13 leden uit ons land, enkele andere Europese landen en de VS. Voor de VS gaat het om Amazon Prime Air, de divisie van de e-commercereus die drones voor pakjesbezorging test. Bekende Belgische leden zijn buiten DronePort Proximus, de haven van Antwerpen, het luchtvaartbedrijf Sabca en de hoogspanningspecialist Elia. Ook Belgocontrol doet mee, de dienst van de federale overheid die toeziet op het luchtruim.

Elia is bij het project betrokken voor controles van hoogspanningsmasten met drones. Het consortium denkt ook aan surveillancevluchten, dringend medisch vervoer en het gebruik van telecomtechnologie voor datacommunicatie met bemande en onbemande luchtvaartuigen. Daar komt Proximus bij kijken. Sabca is betrokken omdat het een hele reeks diensten levert voor de dronesector.

Europese steun

Volgens Mark Vanlook, de algemeen directeur van DronePort, brengen de partners 50 procent van de middelen van het consortium in. De rest komt van een EU-fonds.

Amazon zal in Sint-Truiden experimenteren met het leveren van pakjes, voor zover bekend voor het eerst in België. De testen van het consortium starten volgens Vanlook volgend voorjaar. Het is de bedoeling om dan, na het opdoen van de nodige kennis en ervaring, in de zomer van 2019 tests te doen boven een stedelijke omgeving, meer bepaald boven de haven van Antwerpen.

Daar houdt het niet mee op. Vanlook zegt dat het consortium nog andere projecten op stapel heeft staan. Maar over de inhoud daarvan kan hij nog niets kwijt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud