Advertentie

Amerikaanse luchtvaartwaakhond houdt Virgin Galactic aan de grond

©REUTERS

De Amerikaanse toezichthouder op de luchtvaart heeft beslist het ruimtevliegtuig van Virgin Galactic aan de grond te houden nadat zich tijdens de historische ruimtereis van zijn stichter Richard Branson in juli een incident heeft voorgedaan.

Virgin Galactic van de Britse miljardair Richard Branson was op 11 juli het allereerste ruimtevaartbedrijf dat een commerciële ruimtevaart vloog. Branson zelf was ook passagier, samen met drie anderen. Volgens de Amerikaanse luchtvaartwaakhond FAA is het ruimteschip evenwel tijdens de terugweg van zijn traject en de toegestane luchtruimte afgeweken. De organisatie stelt een onderzoek in omdat in de cockpit eerst een oranje en dan een rode verklikker was aangefloept. Dat laatste duidt op gevaar. Virgin Galactic heeft altijd gezegd dat de vlucht normaal was verlopen.

Pas als het onderzoek is afgerond of als de instantie zeker is dat de veiligheid van passagiers en anderen is gewaarborgd mag het toestel weer vliegen. Het ruimtevliegtuig, SpaceShipTwo, vloog naar een hoogte van ongeveer 86 kilometer. Het toestel werd bestuurd door twee piloten. Branson en drie van zijn naaste medewerkers waren de passagiers.

Kromming van de aarde

Op 86 kilometer gaat de dampkring langzaam over in het luchtledige van het heelal. Tijdens de vlucht gaat het toestel ruim drie keer zo snel als het geluid. Op de top zijn de passagiers korte tijd gewichtloos. Ze zweven door het toestel. Door de ramen zien ze de kromming van de aarde, de sterren en het donkere heelal.

Na een korte tijd trekt de zwaartekracht het ruimtevliegtuig langzaam naar beneden. Tijdens die landing vloog het toestel bijna 2 minuten lang iets lager dan was afgesproken. Virgin Galactic erkent dat, maar zegt dat er geen gevaar voor anderen was. Volgens het bedrijf werd het toestel door de wind op grote hoogte iets uit koers geblazen.

Volgens de Amerikaanse luchtvaartwaakhond FAA is het ruimteschip tijdens de terugweg van zijn traject en de toegestane luchtruimte afgeweken.

Virgin Galactic, dat een maand na de eerste vlucht aankondigde naar de beurs te trekken, wil toeristische vluchten naar de ruimte verkopen, en met zijn eigen vlucht wilde Branson daar reclame voor maken. Hij is in een hevige concurrentiestrijd verwikkeld met twee andere multimiljardairs. Ook Amazon-oprichter Jeff Bezos, die een week na Branson naar de ruimte ging, en Elon Musk (Tesla, SpaceX) hebben zich op het ruimtetoerisme gestort.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud