Amerikaanse robotjeep landt veilig op Mars

Het eerste beeld dat de marsverkenner doorstuurde. ©AFP

De Amerikaanse Marsverkenner Perseverance is om 21.55 uur zonder brokken neergezet op de rode planeet.

Luid gejuich bij het Amerikaanse ruimteagentschap NASA. Na 'zeven minuten van horror' - waarbij de Marsverkenner Perseverance met duizelingwekkende snelheid en een temperatuur boven 1.000 graden door de dampkring moest - klonk de 'all clear'. Elf van de 19 voorgaande pogingen (sinds 1962) mislukten. De jongste crash - van de Europese Marslander Schiaparelli - dateert van eind 2016.

De Marsverkenner Perseverance (Volharding) werd op 30 juli vanop Cape Canaveral in Florida met een Atlas-draagraket gelanceerd. Volgens het Amerikaanse ruimtevaartbureau NASA is de 1,025 ton wegende Perseverance de 'grootste, zwaarste en technisch best uitgeruste zeswielige geoloog die ooit in de ruimte is gebracht'.

De bouw van de robotjeep Perseverance heeft acht jaar geduurd en ruim 2 miljard euro gekost.

De ontwikkeling en de bouw van de ongeveer 2,2 miljard euro kostende robotjeep duurden zowat acht jaar. Aan boord van het ongeveer 3 meter lange en 2,7 meter brede karretje zitten zeven wetenschappelijke instrumenten, 23 camera's en een laser.

Daarnaast worden voor het eerst microfoons en een kleine helikopter naar Mars gestuurd. De helikopter en andere technologie worden getest voor toekomstige onbemande en bemande missies naar Mars.

Vinciane Debaille van de Brusselse universiteit ULB is een van de vijf Europese wetenschappers die meewerken aan de missie. Haar werk bestaat uit de besturing van de robot, het documenteren van de waarnemingen en het behandelen van de gegevens. Ze maakt ook deel uit van het wetenschappelijk comité.

Perseverance moet minstens twee jaar sporen van vroeger microbiologisch leven zoeken. De robotjeep moet ook het klimaat en de geologie van Mars onderzoeken, op basis van stalen van stenen en stof.

Vorige week kwamen de sonde al-Amal (Hoop) van de Verenigde Arabische Emiraten en de Chinese Tianwen-1 in een baan rond onze buurplaneet. De Tianwen-1 doet later dit jaar een landingspoging.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud