Asco bouwt fabriek in de VS

CEO Christian Boas met een onderdeel voor de A350 van Airbus in de fabriek in Zaventem - foto: Dries Luyten ©Dries Luyten

Asco Industries gaat voortaan ook vliegtuigonderdelen maken en assembleren in de Verenigde Staten. Met het oog daarop koopt de onderneming van de familie Boas een site in Stillwater, Oklahoma.

Het gaat al om de derde productie-eenheid van de Belgische groep buiten Zaventem. Eerder nam Asco een Duits bedrijf en daarna een Canadese fabriek over. Begin dit jaar kondigde de familie de oprichting aan van een engineeringbureau in Mulkiteo, in de Boeing-staat Washington. In Brazilië beschikt de groep over een aankoopafdeling en in Frankrijk over een verkoopkantoor.

Dat er tot nog toe een duidelijk onevenwicht is tussen kosten in euro en inkomsten in dollar is een van de belangrijkste redenen voor de nieuwe investering, laat Asco uitschijnen. Maar het bedrijf wil ongetwijfeld twee van zijn belangrijkste klanten – Boeing en Bombardier – beter bedienen. Dankzij de Canadese dochter raakte Asco binnen in het B777-programma van Boeing.

In Oklahoma zal Asco onderdelen frezen, de oppervlakte behandelen van verschillende materialen als titanium, aluminium en staal en complexe onderdelen assembleren. Hoeveel de investering bedraagt en hoeveel mensen in de fabriek zullen werken, zegt Asco niet in het persbericht. Wel dat de fabriekshal 66.000 m2 groot wordt en het hele terrein 320.000 m2 beslaat.

Asco stelt verder dat het 'de komende jaren 100 miljoen dollar wil investeren' om tegemoet te komen aan de behoeften van de (vliegtuig)industrie. Dat is ruim twee keer meer dan de directie begin dit jaar nog liet uitschijnen. Het is niet duidelijk of de investering in Oklahoma inbegrepen is in dit bedrag.

Topman Christian Boas liet in maart weten dat Asco via organische groei tegen 2015 op een omzet van ruim 360 miljoen mikt, dubbel zoveel als vorig jaar. Maar ‘we willen de komende jaren ook vooruitgang boeken via gerichte overnames’, klonk het toen ‘en dan is een verdubbeling van de omzet tot meer dan 500 miljoen niet onmogelijk’.

Vorig jaar boekte de onderneming een operationele winst of EBIT van 12 miljoen op een omzet van 209 miljoen euro (+10%). De groep inclusief de dochters in Duitsland en Canada was in 2011 goed voor 251 miljoen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud